NA GRANICI ODRŽIVOSTI

Grabar Kitarović primila najbolje vojnike i upozorila na stanje u vojarnama

25.01.2017 u 16:55

Bionic
Reading

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu u svojem uredu najbolje dočasnike i vojnike u 2016. te je tom prigodom istaknula kako su pokazali respektabilnu sposobnost i znanje, a podsjetila je i na temeljnu ideju Domovinskog rata - zajedništvo

U prigodnom govoru predsjednica Grabar-Kitarović im je poručila kako čine kralježnicu Oružanih snaga i da su primjer znanja, sposobnosti, kreativnosti i motivacije koju one mogu ponuditi. 'Ljudi su naše najveće bogatstvo, ali i vrijednost o kojoj moramo najviše skrbiti', istaknula je te izrazila zadovoljstvo što se ostvarila inicijativa za koju se najviše zauzimala - povećanje vojnog proračuna te što je konačno preokrenut trend pada vojnog proračuna od 2009. i ulaska Hrvatske u punopravno članstvo NATO-saveza.

‘Povećano ulaganje u obrambeni sektor zasigurno će omogućiti bolju skrb o ljudskim potencijalima Oružanih snaga. Nadam se da će i to biti dodatan polet za izvršavanje zadaća koje su pred vama, a nisu lake’, poručila je hrvatska predsjednica. Podsjetila je da su narušene sigurnost i stabilnost u mnogim zemljama u okruženju, posebice na istoku i jugu Europe, a vjerojatnost sigurnosnih ugroza je u porastu. ‘Svatko od vas ima specifičnu zadaću, ali je svaka jednako vrijedna, kako pripadnika Kopnene vojske, tako i Središnjice za komunikacije i informacijske sustave i zapovjedništva za potporu i svih ostalih’, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ipak, istaknula je, morate biti svjesni da će svaka od vaših grana morati nadograditi svoja znanja i sposobnosti u nacionalnom okviru i međunarodnom okruženju. Nekima od postrojbi dodijeljene su nove zadaće, primjerice pukovnija Vojne policije kojoj je jedna od dužnosti i pružanje pomoći Ministarstvu unutarnjih poslova u zaštititi državne granice u slučaju novoga migrantskog vala’, podsjetila je.

Upozorila je kako su u nekim vojarnama uvjeti života i rada na granici održivosti te je istaknula kako se to mora promijeniti. 'Drago mi je čuti da se neki projekti već pokrenuti iako je još puno posla', dodala je. 'Nemojte posustati, budite i drugima primjer i nadahnuće. Današnji dan nije vrhunac vaše karijere, nego tek početak. Budite hrabri i kreativni, pokažite inicijativu i djelujte proaktivno', poručila je vojnicima i dočasnicima.