SVE ISTRAGE eppo-a

Plijenili luksuzne jedrilice i automobile, gonili kriminalce koji švercaju maske iz Kine, no kad je politika u pitanju, bave se samo Hrvatima: Koga to progoni famozno europsko tužiteljstvo?

11.11.2021 u 13:34

Bionic
Reading

Tko se još može pohvaliti time da je u prvih sto dana rada pokrenuo 1700 kaznenih prijava i otvorio 300 istraga u slučajevima u kojima se sumnja na pronevjeru 4,5 milijardi eura? Upravo se ovim brojkama hvali Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), najmlađe tijelo Europske unije koje je s radom počelo 1. lipnja. Među ovim slučajevima nekoliko ih je iz Hrvatske, poput istrage bivše ministrice Gabrijele Žalac i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića. Bavio se ovaj ured i zapljenom luksuznih plovila, muljažom oko uvoza zaštitnih maski i pranjem novca u Italiji

EPPO se ovim impresivnim brojkama pohvalio na Twitteru nakon sto dana rada.

Prvi slučaj kojim su se javno pohvalili zapljena je robe vrijedne sedam milijuna eura u skladištu u talijanskom Salermu te u suradnji s tamošnjom policijom.

Drugi slučaj kojim su se pohvalili onaj je na našem terenu. U srpnju su počeli istragu protiv gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića i još tri osobe zbog korupcije i zloporabe položaja.

Grgića sumnjiče zbog primanja 100.000 kuna mita od Kreše Peteka u zamjenu za dodjelu 4,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU-a za izgradnju reciklažnog dvorišta u Novoj Gradišci.

Uz Grgića i Peteka, koje Uskok u aferi Janaf sumnjiči da su namještali višemilijunski posao izgradnje solarne elektrane, istragom europskog javnog tužiteljstva obuhvaćeni su I. Š. te S. K. te se sumnjiče za prilagođavanje dokumentacije za izgradnju reciklažnog dvorišta, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Riječ je o prvom slučaju istrage tužiteljstva Europske unije koje je početkom srpnja zatražilo od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta Grgiću radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u primanje mita te zloporabu položaja i ovlasti.

Nakon Grgića krenuli su u akciju u Češkoj i zaplijenili 2,4 milijuna eura u suradnji s češkom policijom zbog sumnje na fiktivne znanstvene projekte financirane iz fondova EU-a. Smatra se da ukupna šteta u tom slučaju iznosi 5,1 milijun eura.

U četvrtoj akciji kojom su se pohvalili na Twitteru zaplijenili su više od 11 milijuna eura u suradnji s talijanskom financijskom policijom u Ravenni od direktora dviju talijanskih tvrtki zbog muljanja s uvozom zaštitne opreme. Ekipa je uvezla iz Kine milijune maski FFP2 na početku pandemije, kad je Italija skinula uvozne tražbine i porez s opreme namijenjene zaštiti od koronavirusa.

Umjesto izravne isporuke bolnicama, maske su plasirane tvrtki koja je povezana s jednim od osumnjičenika po višoj cijeni, a krivotvoreni su i carinski dokumenti. Da bi stvar bila gora, maske nisu imale certifikat i ispostavilo se da ne zadovoljavaju razinu zaštite te je bolničko osoblje dovedeno u opasnost.

Potkraj rujna bavili su se također uvozom maski FFP2, ali u Austriji. Izvršili su pretres u šest objekata u Beču u sklopu istrage muljanja s carinama prilikom uvoza kineskih maski. S obzirom na to da je pošiljka išla u Beč iz Njemačke, istraga je pokrenuta i ondje.

Ured europskog javnog tužitelja ove jeseni uključio se i u veliku jednogodišnju operaciju raznih agencija Europske unije za suzbijanje prijevara usmjerenih na fond za oporavak od pandemije covida-19 vrijedan više milijardi eura.

Europska javna tužiteljica Laura Codruța Kövesi Izvor: EPA / Autor: ROBERT GHEMENT

Operacija Sentinel koordinirat će borbu protiv prijevara, utaje poreza, trošarinskih prijevara, korupcije, pronevjera i pranja novca te potaknuti razmjenu informacija i obavještajnih podataka.

Uključuje Ured europskog javnog tužitelja, agenciju EU-a za pravosudnu suradnju Eurojust, Europski ured za borbu protiv prijevara…

U listopadu je pak EPPO koordinirao operaciju koja je uključivala pretrage, uhićenja i zapljene vrijedne više od 13 milijuna eura u Njemačkoj, Italiji i Bugarskoj te je 10 uhićenih osumnjičeno za formiranje kriminalne organizacije i utaju poreza.

Riječ je o prijevari s PDV-om prilikom kupnje luksuznih automobila, čime je državama nanesena šteta od 13 milijuna eura.

Zbog utaje poreza i pranja novca pokrenuli su i koordinirali akciju uhićenja četiri osobe i zapljene 23 milijuna eura u Češkoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

Bavili su se u suradnji s talijanskom financijskom policijom i kupnjom brodova za zabavu u Kalabriji pomoću sredstava iz fondova EU-a.

Naime šest poduzetnika kupilo je 'velike brodove za razonodu', katamarane i jedrilice, u sklopu programa koji je Europska unija financirala u Kalabriji. Cilj ovog programa bio je promicanje turizma u regiji i privlačenje turista. Međutim osumnjičeni nikada nisu koristili brodove u Kalabriji, već su ih premjestili na Siciliju, na kojoj su mogli ostvariti veći profit.

Slijedom toga, osumnjičeni su zlorabili sredstva EU-a jer nisu koristili brodice za njihovu prvobitnu namjenu.

.