UBIO 21 OSOBU

Uragan Sandy prijeti SAD-u nakon prelaska Kube

26.10.2012 u 12:32

Bionic
Reading

Uragan Sandy koji je u četvrtak prošao Bahamima nakon što je uzrokovao smrt 21 osobe na Kubi, Haitiju i Jamajci, pretvorio se u prijetnju većem dijelu Istočne obale SAD-a, prema Američkom centru za nadzor uragana (NHC)

Sandy bi mogao prouzročiti jake vjetrove i obilne kiše na Floridi prije nego se eventualno premjesti prema Istočnoj obali SAD-a, navodi NHC.

Nastavljajući put prema sjeveru nakon što je izazvao smrt 21 osobe - jedne na Jamajci, 9 na Haitiju i 11 na Kubi - Sandy se u noći sa četvrtka na petak nalazio 25 kilometara sjeveroistočno od otoka Eleuthera na Bahamima.

Vlasti Bahama pripremale su se u četvrtak cijeli dan na dolazak uragana zatvarajući škole, službene ustanove i zračne luke. 'Dana su naređenja trgovinama i bankama da ostanu zatvorene u četvrtak i petak', kazao je premijer Bahama Ferry Christie, piše lokalni dnevnik The Guardian Nassau.

Na Floridi je izdano upozorenje o tropskoj oluji, a vlasti upozoravaju na mogućnost obilnih kiša, velikih valova i jakog vjetra. Pozvale su stanovništvo da prati stanje putem medija.

Uragan koji je na početku bio 2. kategorije na ljestvici Saffir-Simpson s pet kategorija, pao je u međuvremenu na 1. kategoriju krečući se brzinom od 20 km/h s vjetrom jačine do 150 km/h, nasuprot prethodnih 165 km/h, ističe NHC.

Uragan bi trebao oslabjeti nakon prolaza Bahamima, približavajući se Floridi. U petodnevnoj prognozi, NHC ističe da bi Sandy mogao doseći sjeveroistočnu obalu SAD-a.

Pogledajte posljedice smrtonosnog uragana Sandy