STOJEDINICA U ŠTRAJKU

'Uprava Radija 101 zastrašuje radnike'

08.11.2010 u 09:35

Bionic
Reading

Dio zaposlenika Radija 101 od jutros u 8 sati stupio je u štrajk upozorenja zbog neisplate plaća i doprinosa koji će trajati do 14 sati, nakon čega čekaju sastanak s upravom, doznajemo od Gorana Bernobića, sindikalnog povjerenika ogranka Sindikata novinara Hrvatske za tu tvrtku

'Sve ide po planu kako je dogovoreno, nema nikakvih tenzija i odradit ćemo to do kraja kako je dogovoreno', rekao je Bernobić.

Što se tiče priopćenja uprave koja smatra da je štrajk nezakonit, sindikalni povjerenik kaže da se radi o neutemeljenom zastrašivanju radnika jer ona u svom priopćenju spominje i otkaze i Remetinec. Bernobić kaže da je tumačenje uprave po kojem još uvijek nije istekao rok za isplatu plaća proizvoljno tumačenje ZOR-a.

Iz sindikata, osim toga, kažu da su zadovoljni odazivom.

Dok traje štrajk, vijesti idu svakih sat vremena i emitira se priopćenje obiju strana, sindikata i uprave. Također, program ide, samo se emisije koje uređuju novinari koji su u štrajku ne emitiraju. Glazbeni urednici puštaju glazbu, navodi Bernobić, samo su neki od njih u štrajku.

Podsjećamo, račun Radija 101 je blokiran, posljednja plaća zaposlenim djelatnicima isplaćena je u studenom 2009., i od tada se umjesto plaća isplaćuju pozajmice. Posljednja isplaćena pozajmica je za travanj 2010. Mirovinsko osiguranje ne isplaćuje se od veljače 2009., a zdravstveno osiguranje, porezi i prirezi na plaće ne isplaćuju se od svibnja 2009. Honorarnim suradnicima situacija je daleko gora.