NAKON PRITISKA JAVNOSTI

Uprava Novog lista odustala od otkaza Borisu Paveliću

19.06.2015 u 15:52

Bionic
Reading

Uprava Novog lista odustala je od izvanrednog otkaza novinaru Borisu Paveliću, potvrđeno je tportalu u petak iz više izvora. Iako će tu informaciju s olakšanjem dočekati dobar dio javnosti - vijest o prijetećem otkazu Paveliću digla je na noge niz institucija i uglednih pojedinaca, alarmiranih kontinuiranom 'sječom' ponajboljih hrvatskih novinara - to nije vijest za Nenada Hlaču, glavnog urednika riječkog dnevnog lista

Nenad Hlača, naime, podsjeća da je još u srijedu upravo tportalu, koji ga je prvi pitao je li istina da je Boris Pavelić dobio otkaz, to opovrgnuo pa ga čudi što mu isto pitanje postavljamo dva dana kasnije. Podsjećamo, Hlaču smo zvali u trenutku kad je od Sindikata novinara Hrvatske - podružnice Novi list bilo zatraženo očitovanje o otkazu za Borisa Pavelića. Odluka Uprave donesena je u međuvremenu, nakon što su se o tom 'slučaju' očitovali sam Pavelić i sindikat.

'U međuvremenu su ljudi pisali što su htjeli pisati, a ja od srijede govorim da Pavelić nije dobio otkaz', kaže Hlača, koji pokušava naći 'nit ozbiljnosti u cijeloj toj situaciji', ali ne uspijeva.

Upitali smo Hlaču i je li Paveliću izrečena kakva disciplinska mjera, što je usporedio s traženjem da nam govori o nekakvim bračnim odnosima iz svoje kuće. To se, kaže, tiče sindikata, redakcijskog vijeća, redakcije - svih institucija koje su se očitovale i razgovarale.

'Nismo mi rogovi u vreći u Novom listu, nego svi sjednemo i razgovaramo. Da kolega Pavelić nije u Zagrebu nego u Rijeci, sjeo bi s nama. Normalno se razgovara, pričamo, analiziramo i donosimo odluke. Ne znam može li išta biti normalnije od tog načina. A ne pada mi na pamet da ja drugim medijima govorim nešto o kolegi... To naprosto ne bi bilo lijepo, to je na razini pristojnosti', kaže Hlača.

'Upozorenje na obveze iz radnog odnosa'

Na objašnjenje da je u ovom slučaju ipak iskazan veliki interes javnosti, ponavlja da je još u srijedu kazao da Pavelić nije dobio otkaz: 'Istinu sam rekao i to je tako.'

A da je odluka Uprave ipak donesena pod pritiskom javnosti, svjedoči i službeno 'Upozorenje na obveze iz radnog odnosa' za Borisa Pavelića. U tom dokumentu, kojeg potpisuje predsjednik Uprave Novog lista Neven Klarin, konstatira se da je Pavelić prekršio radnu obvezu jer je 'zaobišao svjesno odluku glavnog urednika' da se tekst s izjavom Josipa Manolića o Tomislavu Karamarku ne objavljuje bez reakcije druge strane, da je 'tu istu odluku prešutio uredniku portala i mimo stava urednika portala doveo u zabludu dežurnu urednicu na portalu', koja je objavila tekst.

'Pri donošenju ove odluke prvenstveno se vodimo interesom Novog lista, ali ostaje pitanje na koji način ovakvi postupci doprinose interesu Novog lista, osim možda stvaranja publiciteta ni negativnog ni pozitivnog, već nepotrebnog, jer je medijsko pojavljivanje izdavačke kuće profesionalno gledajući nepodobno kako u ovom, tako i u svakoj drugoj prilici. Donošenje odluke o izvanrednom otkazu u ovom kontekstu mislim da nikako nebi naštetilo Novom listu ukoliko se sam događaj nebi interpretirao na krivi način kao puno puta do sada', stoji u Upozorenju Paveliću.

Pavelić: Duboko sam zahvalan svima koji su razumjeli potrebu da javno reagiraju

Marinko Glavan, glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske - podružnice Novi list, zadovoljan je takvom odlukom Uprave.

'Dokazali smo, a Uprava je uvidjela, da tu nije postojao ni pravni niti bilo koji drugi razlog za otkaz ugovora o radu', kaže Glavan. Smatra li on da je odluka donesena pod pritiskom javnosti?

'Mislim da bi bila donesena i ovako i onako. Naravno, ja ne znam koliko je utjecao javni pritisak, ali na njega nitko nije imun, pa pretpostavljam ni naša Uprava. Ali smo, isto tako, u svom očitovanju apsolutno dokazali da je namjeravana odluka bila neutemeljena', rekao je Glavan.

O svemu se, u konačnici, oglasio i Boris Pavelić

'Drago mi je što nisam dobio izvanredni otkaz. To je iznimno važno za moju obitelj, premda sam svjestan da je ovaj slučaj neusporedivo blaži od desetaka tisuća slučajeva nesreće, otpuštanja i siromaštva u ovoj zemlji. Duboko sam zahvalan svima koji su razumjeli potrebu da javno reagiraju, naročito Sindikatu Novog lista na čelu s kolegom Marinkom Glavanom i svima u HND-u na čelu sa Sašom Lekovićem. Što se ovakve odluke tiče, poduzet ću sve što je potrebno da sačuvam ugled novinarske struke i svoje vlastito profesionalno dostojanstvo', kazao je Pavelić.

Na protuustavni pritisak na novinare reagirali su u petak i saborska zastupnica Jadranka Kosor, kao i inicijativa Svi mi - Za Hrvatsku svih nas, podsjećajući da je Paveliću prijetio otkaz jer je 'prenio već objavljenu informaciju o Manolićevoj izjavi o Karamarku'.

'Ta informacija originalno je objavljena 2. 6. u Nacionalu, a na webu Novog lista 4. 6; s mreže je skinuta za manje od dva sata. Prije objave Pavelić je tražio komentar od Karamarka preko glasnogovornika HDZ-a Ivana Jabuke i od Miljenka Manjkasa, savjetnika predsjednika HDZ-a za medije. Manjkasov komentar je bio 'Konobar je prolio kavu po meni. Pišite!' navodi Inicijativa u priopćenju.

Komentirajući odluku Uprave da Pavelića ipak poštedi otkaza, Inicijativa poručuje da 'takav razvoj događaja pokazuje važnost pritiska javnosti ali ne umanjuje trend ušutkavanja slobodnog i relevantnog novinarstva na koji upozoravamo'.