VATRENO NA SJEDNICI NO-A

'Uprava HRT-a od javnog servisa želi privatnu prćiju'

30.01.2012 u 16:45

Bionic
Reading

Izmjene 'Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta i plaćama radnika HRT-a', koji je Uprava kuće poslala na današnju sjednicu Nadzornog odbora, izazvao je pravu buru, a na kraju je njegovo izglasavanje privremeno zaustavljeno jer NO u jednom trenutku nije imao kvorum pa je sjednica prekinuta

I dok s jedne strane Sindikati na HRT-u i predsjednica NO-a Silvija Luks tvrde kako Uprava na mala vrata pokušava proturiti nešto što bi u budućnosti omogućilo zadiranje u koeficijente koji određuju plaće i mogućnost da se sistematizacijom urednika ili novinara koji nije nekome po guštu pošalje na radno mjesto portira, iz Uprave na to samo odmahuju rukom i tvrde kako je to van svake pameti.

No prije nego li je Pravilnik i stigao na dnevni red današnje sjednice dogodila se dosada nezabilježena situacija. Naime, Luks je na nju odlučila pozvati predstavnike vlasnika pa su tako sjednici prisustvovali Tamara Perišić iz Ministarstva kulture i Branko Vukušić, predsjednik saborskog Odbora za medije, ali i predstavnici Sindikata i članovi HTV-ova ogranka HND-a.

'Apsolutno je točna tvrdnja po kojoj Uprava želi napraviti sistematizaciju po kojoj bi sutra urednik Dnevnika mogao završiti u arhivi, a i njegovim izmjenama bi se pokušalo zaći u Kolektivni ugovor i mijenjati plaće zaposlenih. To se ne može raditi na takav način, tri članka su upitna i nisu u skladu s funkcijom javnog servisa. Uprava pokušava progurati takve stvari jer NO nema petog člana (Orsat Miljenić otišao na mjesto ministra pravosuđa op. a.) i zapravo se od javnog servisa kroz izmjene pravilnika pokušava napraviti privatna prćija', kazala je Luks i dodala kako je najbolje rješenje za HRT u ovom trenutku da se raspuste Programsko vijeće, Nadzorni odbor i Uprava te da se imenuje privremeni glavni ravnatelj kuće.

Predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac s druge strane na sve niječno vrti glavom i tvrdi kako tvrdnje predsjednice NO-a nemaju veze sa zdravim razumom.

'Sve što je gospođa Luks izrekla potpuna je neistina. Izmjena Pravilnika trebala je biti napravljena kako bi se on uskladio sa Zakonom, omogućila sistematizacija unutar redakcija i kako bi konačno mogli raspisati natječaj za urednike redakcija', zaključio je Popovac.