POZIV PLENKOVIĆU

Upozorili šefa EPP-a na skandalozno pismo kninskog HDZ-a o 'Tuđmanovom snu'

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 25.10.2017 18:32
  • Objavljeno 25.10.2017 u 18:21
Joseph Daul i Andrej Plenković

Joseph Daul i Andrej Plenković

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je pismo predsjedniku Europske pučke stranke Josephu Daulu u kojem je upozorila na ugrozu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina koje dolazi iz kninskog HDZ-a, te pozvala predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da stane na kraj promoviranju protudemokratskih političkih ciljeva u vlastitoj stranci i da pokrene postupak isključivanja potpisnika toga pisma iz stranke

Inicijativa navodi da su članovi HDZ-a u pismu Nacionalnom vijeću HDZ-a zatražili da se preispita odlukao raspuštanju HDZ-ove organizacije u Kninu u svjetlu sve većeg iseljavanja tamošnjih Hrvata, čime će se 'omogućiti povratak Srba u Knin, te ćemo se opet vratiti na početak i uništiti san dr. Franje Tuđmana, koji je s razlogom raselio ova područja'.

Kninski HDZ-ovci su u pismu izravno i jasno zagovarali nastavljanje nasilnog djelovanja hrvatskog političkog vodstva iz 90-ih godina, odnosno raseljavanja građana srpske nacionalnosti i sprječavanje njihova povratka, o čemu govore i nalazi Međunarodnog suda pravde u presudi iz 2015. godine, upozorava inicijativa.  

Ti nalazi kažu: 'Najviše hrvatske političke i vojne vlasti bile su svjesne da će Operacija Oluja izazvati masovni egzodus srpskog stanovništva; u izvjesnoj mjeri, oni su vojno planiranje i zasnovali na tom egzodusu koji su smatrali ne samo vjerojatnim već i poželjnim'.

Članovi HDZ-a su kao suvremenu političku platformu promovirali diskriminatorne mjere koje su doprinijele odlasku i sprječavale povratak građana u Knin i ostale dijelove Hrvatske, što smatramo nedopustivim u današnjoj političkoj retorici ili provedbi, kaže se u pismu Inicijative mladih za ljudska prava.

  • +22
  • +19

Uzvanici položili vijence ispred spomenika Oluja 95

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tom rečenicom članovi HDZ-a su negativno okarakterizirali 'povratak Srba u grad', čime su obezvrijedili pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti kretanja i boravišta svih građana Hrvatske zajamčenih Ustavom i zakonima, te su uvrijedili svoje sugrađane srpske nacionalnosti negirajući njihovo pravo da budu ravnopravni članovi našeg društva, stoji u pismu.

Zbog stoga inicijativa poziva Plenkovića da stane na kraj promoviranju protudemokratskih političkih ciljeva u vlastitoj stranci, poput diskriminacije i nasilja temeljem nacionalne pripadnosti, te da zaštiti temeljne vrijednosti ljudskih prava i sloboda, izražene u zakonima i Ustavu. Nadamo se da će u što kraćem roku pokrenuti postupak isključivanja potpisnika spornog pisma iz stranke, kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!