SIGURNOSNA OPASNOST

Upozorenje Frontexa: Islamska država trguje lažnim sirijskim putovnicama

20.12.2015 u 15:59

Bionic
Reading

Direktor Frontexa upozorio je u nedjelju da je velik broj izbjeglica koji ulaze u Europu sigurnosni rizik, jer građanski rat u Siriji otežava provjeru autentičnosti sirijskih putovnica.

"Naravno da je velik broj ljudi koji nekontrolirano ulaze u Europu sigurnosni rizik", rekao je Fabrice Leggeri za Welt am Sonntag, napominjući ipak da bi bilo pogrešno smatrati sve izbjeglice "potencijalnim teroristima".

Leggeri je napomenuo da u zemlji koja prolazi kroz građanski rat poput Sirije nitko ne može jamčiti autentičnost dokumenata.

Europski diplomati kazali su početkom mjeseca da među državama članicama kruži popis nestalih sirijskih i iračkih putovnica koje bi mogle biti iskorištene za dolazak u Europu i druge zemlje. Takve dokumente teže je identificirati od pravih krivotvorina.

Na popisu se nalaze serijski brojevi tisuća pravih praznih putovnica koje su se nalazile u vladinim uredima u Siriji i Iraku koji su sada pod kontrolom Islamske države.

Zapadne sigurnosne službe smatraju da su militanti Islamske države vjerojatno nabavili desetke tisuća pravih putovnica kada su osvojili dijelove Sirije, Iraka i Libije. Možda su zaplijenili i strojeve za izradu osobnih dokumenata.

List piše, ne navodeći izvore, da Islamska država uspješno trguje putovnicama koje se na crnom tržištu prodaju za 1000 do 1500 dolara.