PRIČA S OTOKA

Upoznajte vjeroučiteljicu heavy metalku

Bionic
Reading

24-godišnja Iva Ivković, diplomirana teologinja i vjeroučiteljica u srednjoj školi na Visu i osnovnoj na Braču, unatoč odabiru profesije, nije se odrekla ljubavi prema heavy metal glazbi. Iako zbog toga splitski KBF dobiva pritužbe e-mailom u kojima se Ivu dovodi u vezu sa stotonizmom zbog njezinog glazbenog ukusa, podržavaju je i njezini šefovi ali i biskup Štambuk

Kada se predala vjeroučiteljskom poslu - na otocima, jer tamo malo tko želi ići - jednako predano posvetila se i razvijanju pjevačke karijere. Nakon kultnoga livanjskog benda 'Helios', pod Marjanom se skrasila u mješovitom zboru 'Vox Animae' i 'Scholi Cantorum', zboru kojemu je sakralna tematika na prvome mjestu, te među znalcima dobro poznatom blues bendu 'Aqualung'. Surađivala je Iva i s brojnim drugim splitskim grupama, piše Slobodna Dalmacija. Poput, recimo, 'Osmog putnika'. I u tome, za razliku od pojedinih roditelja (tako su se barem predstavili u elektroničkom pismu poslanom na adresu redakcije), ne vidi ništa loše.

'Metal je glazba koja se često bavi tematikom borbe u duhovnome svijetu, te nerijetko obiluje apokaliptičnim govorom. Je li takva glazba kontradiktorna životu jednoga vjernika, ovisi prije svega o tome koliko se u njoj poštuje ono što je sveto u ljudskome životu. Svakom vjerniku odgovara različit oblik duhovnosti, pa tako i glazbenog izražavanja, stoga generaliziranje i uniformiranje ne mogu prihvatiti kao poželjno ponašanje', tvrdi Iva.

Metal je, priznaje, sklizak teritorij. A priznaje i da upravo jedan dio svećenika, baš kao i laika, prednjači u generaliziranju i osuđivanju vjernika koji, prema njihovu mišljenju, ne idu pravom stazom. 'Ako netko i jest svećenik, to ne znači da je automatski u pravu, te da se u sve razumije. Pogotovo je, ako niste upućeni kao što većina svećenika uistinu u ovakvu vrstu muzike nije upućena, teško razumjeti metal glazbu. Nije ona za svakoga, nisu to lake note. Metal je s jedne srane moćna i strastvena glazba, a s druge duboka i transcendentna. Stoga ne čudi što neupućene zbuni kad im kažem da su mnogi metalci vjernici', objašnjava Iva koja je omiljena među svojim učenicima a cijene ju i ravnatelji škola u kojima predaje a u biskupiju ju podržavaju.

Još kad je prvi e-mail s optužbom za sotonizam stigao u ured KBF-a pozvana je na razgovor i stvar je vrlo brzo riješena. No, pošiljatelj mailova nikako je ne popušta.'Prvi put sam se šokirala, ma uvijek se šokiram kad me lažno optuže, no uz podršku okoline, pogotovo ljudi iz moje biskupije i biskupa Slobodana Štambuka, velikog čovjeka i teologa, sve je mnogo lakše podnijeti. Protiv laži se teško boriti, poglavito u vrijeme kada je napadanje Crkve postalo moda', tvrdi Iva.

Glazba je, zaključuje, dio njezina identiteta i ne misli je se odreći. Baš kao ni Crkve koja je, priznaje, njezina obitelj. Ne može se, uostalom, nečiji duhovni život procijeniti na osnovi majice koju nosi. 'Ne bježim od toga da u okviru metal glazbe postoje bendovi koji otvoreno zagovaraju anticrkveni stav. Podžanrovi kao što su death i black metal neskriveno koketiraju s okultnim, no pogrešno bi bilo sve metalce zbog toga odbaciti. U ostalom, takve stvari postoje i u svim ostalim vrstama glazbe, samo što se o tome ne govori jer je takva glazba upakirana u šljokice i šarenilo…. Praktični vjernik, onaj tko tek razvija svoj duhovni život, ne bi smio slušati bendove koji vrijeđaju sve što mu je sveto. Tu, primjerice, spadaju Black Sabbath, Judas Priest, Blind Guardian..., kao otvoreni štovatelji okultista Aleistera Crowleja i Antona Szandora LaVeya. Mnogi ne znaju da je i slavni Jimmy Page iz Led Zeppelina sljedbenik Sotone. S druge strane, puno je dobrih primjera među metalcima, pa ću tako istaknuti članove benda Dream Theater koji su svi vjernici, a tu su i Narnia, Demon Hunter', zaključuje Iva.