ŠEF FINSKE VLADE

Upoznajte premijera koji sam pilotira avionom na službenim putovanjima

31.03.2017 u 13:53

Bionic
Reading

Finski premijer Juha Sipilae, poput svjetskih selebritija - Johna Travolte, Toma Cruisea ili Harrisona Forda, najradije sam upravlja zrakoplovom, pa i kada je riječ o službenim putovanjima, a kada nema mjesta u zrakoplovu sjedi i na - toaletnoj školjci

Veliki fan pilotiranja, ali i oštrih mjera štednje, pedesetpetogodišnji šef finske vlade obožava upravljati zrakoplovima koje unajmljuje. Pritom kada leti u privatne svrhe plaća iz vlastita džepa. 

Od preuzimanja dužnosti u svibnju 2015., nekadašnji uspješni poslovni čovjek, zrakoplovom je upravljao 19 puta, tijekom službenih putovanja u Finskoj, ali i onih u inozemstvu, otkrio je za AFP njegov ured. 

U srpnju 2016. upravljao je Cessnom 525, koja može primiti šest do sedam putnika, koje je vodio na put dugačak 5000 km. Bila je to relacija Helsinki - Ulan-Bator gdje je sudjelovao u sastanku europskih i azijskih čelnika. 

U rujnu je, u povodu neslužbenog sastanka šefova država i vlada EU-a u Bratislavi do toga grada 'preletio' 1400 km. 

'Let je bio vrlo miran. Sam sam pilotirao', kazao je okupljenima, dokazavši da je letenje za njega rutina. 

Finski mediji često postavljaju pitanje je li s aktualnim premijerom sigurno letjeti, ne dovodeći pritom u pitanje njegove pilotske sposobnosti, već informaciju da je prebolio dvije plućne embolije - 2013. i 2014.

Dužnosnik vlade za sigurnost Jari Ylitalo odgovara da je premijer prošao sve preglede, da ide na redovite kontrole te da, za sigurnost putnika koje vozi u zrakoplovu, nema nikakve opasnosti. 

'Ako provjerite statistike, vožnja zrakoplovom sigurnija je od vožnje automobilom. Njegova licenca je valjana, iskusan je pilot, a zrakoplovi su u dobrom stanju', rekao je Ylitalo koji je za list Helsingin Sanomat ispripovijedao simpatičnu priču:

'Nakon zamršenih pregovora s koalicijskim partnerima o reformi zdravstva održanih 2015., koji su završili jako kasno, premijer je propustio i zadnji let te večeri prema svojem domu u Oulu, no odbio je da se zbog njega organizira dodatni let. Odabrao je let medicinskim zrakoplovom koji je bio prvi na raspolaganju na relaciji Helsinki-Oulu. 

S obzirom na to da je u zrakoplovu bilo slobodno samo jedno sjedalo, prepustio ga je supruzi Minni-Maariji, a sam je oko sat vremena leta proveo sjedeći u toaletu na zahodskoj školjci.