upozorenje dhmz-a

Upaljen crveni alarm za dio obale. Puhat će orkanska bura, udari do 180 km/h

14.12.2023 u 18:46

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je da će u petak vrijeme biti opasno u krajevima uz Jadran. Crveni meteoalarm upaljen je za Kvarner te sjevernu i srednju Dalmaciju.

'Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu', stoji u upozorenju DHMZ-a.

Jaka bura na Kvarneru i u Velebitskom kanalu

Sutra je za Kvarner i Kvarnerić najavljena jaka i vrlo jaka, navečer mjestimice moguća i olujna bura. Vjetar će puhati brzinom od 65 do 130 km/h.

DHMZ prognozira da će u Velebitskom kanalu biti jaka i olujna bura, navečer mjestimice moguća i orkanska. Brzina vjetra iznosit će od 65 od do 185 km/h.

U Dalmaciji vrlo jaka bura

Za sjever Dalmacije sutra je najavljena jaka i vrlo jaka bura, kasno navečer mjestimice moguća i olujna. Vjetar će puhati brzinom od 65 do 120 km/h.

U srednjoj Dalmaciji puhat će jaka i vrlo jaka bura, mjestimice moguća i olujna, osobito podno Biokova. Brzina vjetra bit će od 65 do 140 km/h.

Narančasti meteoalarm - opasno vrijeme

Narančasti meteoalarm upaljen je za riječku regiju, zapadnu obalu Istre, splitsku regiju te južnu Dalmaciju. To znači da će vrijeme u tim dijelovima zemlje biti opasno.

'Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom', upozoravaju iz DHMZ-a.

U riječkoj regiji bit će olujni i orkanski udari bure, osobito podno Velebita. Srednja brzina vjetra > 65 km/h; najjači udari vjetra > 120 km/h. Za splitsku regiju najavljena je jaka i olujna bura. Srednja brzina vjetra > 65 km/h; najjači udari vjetra > 90 km/h.

  • +2
Orkanska bura Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Jaki udari vjetra u južnoj Dalmaciji

DHMZ prognozira za zapadnu obalu Istre pojačanu do jaku, mjestimice moguće i vrlo jaku buru, osobito na jugu područja. Vjetar će puhati brzinom od 65 do 90 km/h.

Za južnu Dalmaciju najavljena je pojačana do jaka, mjestimice moguća i vrlo jaka bura, osobito navečer. Brzina vjetra bit će od 65 do 110 km/h.

'Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu', navodi se u upozorenju DHMZ-a za južnu Dalmaciju.

Žuti meteoalarm - potencijalna opasnost

Žuti meteoalarm upaljen je za gospićku, kninsku i dubrovačku regiju, što znači da će vrijeme biti potencijalno opasno. Za gospićku regiju prognozirani su mjestimice olujni udari sjeveroistočnog vjetra, dok su za kninsku regiju najavljeni mjestimice olujni udari bure. Olujni udari bure najavljeni su za dubrovačku regiju.

'Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom', upozorenje je DHMZ-a za gospićku, kninsku i dubrovačku regiju.