snažno nevrijeme

Mnogi su probdjeli noć zbog jake grmljavine, DHMZ: Bit će toga i idućih godina

21.11.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Zbog premještanja frontalnog poremećaja preko naših krajeva došlo je do stvaranja povoljnih meteoroloških uvjeta za razvoj grmljavinskih oblaka nad područjem Hrvatske tijekom noćnih sati - najprije na području sjevernog Jadrana te gorske i središnje Hrvatske

Kako nam je pojasnila meteorologinja Petra Mikuš Jurković iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, izraženi grmljavinski sustav kao posljedicu je imao proizvodnju velikog broja munja, a nad područjem središnje Hrvatske detektirano ih je oko 800. Neke su imale i vrlo veliku jakost struje, oko 100 kA, a jačem dojmu grmljenja zasigurno je doprinijela i pojava ovog događaja u noćnim satima, kada je ostala buka zamjetno manja.

U hladnijim mjesecima takvi su događaji rjeđi, no nisu iznimka - bilo ih je u prošlosti i zasigurno će ih biti i idućih godina. Jedan izolirani događaj teško je povezati s klimatskim promjenama. No sigurno je to da globalno zagrijavanje atmosfere doprinosi ekstremnijem ponašanju određenih meteoroloških fenomena, pa tako i grmljavinskih oluja. Naime toplija atmosfera može primiti više vlage, a time se i znatno povećava količina energije koja se oslobađa putem grmljavinskih oluja i kao posljedicu ima ekstremnije i opasnije vremenske prilike, naglasili su iz DHMZ-a.

Kiša u Zadru, poplavljene ceste Izvor: Pixsell / Autor: Jure Miskovic

Od sutra će se vrijeme postupno smiriti, četvrtak i petak proći će uglavnom bez oborina, a novo nestabilnije razdoblje dolazi za vikend, za sada ipak manje intenzivno od ove kišne epizode.