KOALICIJA U SJEVERNOJ IRSKOJ

Unionisti i nacionalisti pobjednici izbora

08.05.2011 u 09:27

Bionic
Reading

Sjevernoirska vladajuća koalicija probritanskih i proirskih stranaka povećala je svoju kontrolu nad sjevernoirskim parlamentom nakon lokalnih izbora u četvrtak, pokazali su rezultati objavljeni kasno u subotu

Negdašnji ogorčeni neprijatelji, Demokratska unionistička stranka (DUP) i republikanski nacionalisti iz Sinn Feina, zajedno su osvojili tri mjesta više nego u prošlom sazivu i sada u parlamentu sa 108 mjesta imaju 67 zastupnika (DUP 38, Sinn Fein 29).


Pažljivo ručno brojanje glasova završilo je u subotu kasno navečer, dva dana nakon izbora. Rezultati predstavljaju udarac militantnim irskim disidentskim nacionalistima čija je nedavna kampanja nasilja ujedinila politički establišment protiv njih i ojačala mirovni sporazum od Velikog petka 1998. godine.

Nekoć stranke na krajnjem spektru svojih zajednica, DUP i Sinn Fein sada su čvrsto u srednjoj struji i čelnik unionista Peter Robinson gotovo će sigurno zadržati položaj prvog ministra u sjevernoirskoj vladi. Martin McGuinness, bivši zapovjednik IRA-e, bit će njegov zamjenik.

'Pozivam sve stranke da zajedno rade na općem dobru i ekonomskoj stabilnosti', rekao je bivši gerilac McGuinness.

Odaziv na izbore bio je 54,5 posto, najniži otkako se odvijaju izbori za sjevernoirsku skupštinu. Analitičari smatraju da je to rezultat toga što su stanovnici danas posvećeni svakodnevnim problemima umjesto prijašnjim protestantsko-katoličkim tenzijama.

Sjeverna Irska od 2007. godine, kada su DUP i Sinn Fein formirali koalicijsku vladu, uživa u političkoj stabilnosti bez presedana, iako je Sinn Feinu i dalje temeljni cilj ujedinjenje pokrajine s Irskom, a unionistima ostanak u Velikoj Britaniji.