NOVA VOJARNA I PUŠKE

Unatoč recesiji u MORH-u nastavljaju s investicijama

12.05.2009 u 15:16

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane, unatoč recesiji i rebalansu proračuna, uspjelo je ne ugroziti strateške projekte opremanja i modernizacije Oružanih snaga Republike Hrvatske, istaknuo je danas ministar obrane Branko Vukelić na konferenciji za novinare

Novinarima su danas predstavljeni projekti nove hrvatske jurišne puške te gradnje nove vojarne u Petrinji, koju u MORH-u zovu i vojarnom za 21. stoljeće, a najavljeno je i preseljenje MORH-a iz gradskoga središta u Vojarnu 'Croatia' u Novom Zagrebu.

Ministar obrane Branko Vukelić rekao je da je rebalansom proračuna ove godine novac namijenjen MORH-u smanjen za 579 milijuna kuna te da se zbog toga projekti nastavljaju s manjim intenzitetom. 'Financijska kriza nosi teškoće za sve nas u zemlji, pa i za ovo ministarstvo', istaknuo je Vukelić i dodao da je 'kriza i šansa da vidimo kako povećati učinkovitost i racionalnost, što je bila naša zadaća koju smo obavili dobro'.

'Projekt nove jurišne puške VHS ozaljskog proizvođača 'HS produkt' sada je u fazi pregovaranja i priprema za skoro potpisivanje ugovora s proizvođačem o prvoj isporuci pušaka', najavio je ravnatelj Uprave za materijalne resurse Darko Polanec.

Oružane snage, najavljeno je, nabavile bi u prvom poslu oko 1000 takvih pušaka, dodao je. Na multimedijalnom predstavljanju rečeno je da je riječ o pušci promjera 5,56 milimetara 'u skladu s NATO-ovim direktivama, čiji razvoj traje oko dvije godine'. Ta je pušla prošla zahtjevna testiranja i provjere, kao što su testiranja na temperaturama od -40 do +52 stupnja Celzija te pucanje nakon što je bila u slanoj vodi, pijesku i blatu.

Projekti projektiranja, izgradnje, rekonstrukcije kapitalnih objekata u 2009. godini također se nastavljaju, ali smanjenom dinamikom, rekao je načelnik Uprave za logistiku general Josip Stojković. Predstavio je projekt Vojarne 'Petrinja', skladište 'Potkop' u Trbounju za ubojita bojna sredstva te izgradnju i obnovu objekata na vojnim poligonima u Gašincima i Slunju. Naglasio je da će se pri gradnji nove vojarne raditi na što boljem standardu života vojnika i dočasnika te da bi se vojarna trebala dovršiti do kraja godine.

Na novinarski upit što je s preseljenjem MORH-a iz gradskog središta u Vojarnu 'Croatia' ministar obrane Branko Vukelić je odgovorio da je to preseljenje sigurno. Sada radimo u prostorijama koje nemaju potrebne uvjete, rekao je, dodajući kako one zbog sigurnosnih i prometnih razloga Ministarstvu sasvim ne odgovaraju. Kako je istaknuo, ove će se godine u Vojarnu 'Croatia' preseliti veći dio osoblja. Preseljenje je podupro i načelnik Glavnog stožera OS RH, general Josip Lucić, koji je naglasio da su objekti u Vojarni 'Croatia' u dobrom stanju, neki čak i izvrsnom, te da su se iz nje već iselile postrojbe koje su ondje bile smještene.

Na pitanje o hrvatskoj jurišnoj pušci Vukelić je odgovorio da je MORH već uložio četiri milijuna kuna u taj projekt, pri čemu je odbio iznijeti pojedinosti financijskog aranžmana jer pregovori s proizvođačem još traju. Ponovno je istaknuo da je želja hrvatskog vojnika potpuno opremiti oružjem i opremom proizvedenom u Hrvatskoj, pri čemu je istaknuo da tvrtke koje proizvode tu opremu i oružje imaju mogućnost njihova izvoza.

Inače, kako su istaknuli Vukelićevi suradnici, nova hrvatska puška jeftinija je i bolja od konkurentskih, među kojima je njemačka HK G 36, kakvima su opremljeni hrvatski vojnici u mirovnoj misiji ISAF-u u Afganistanu, a koje su također odličnih karakteristika, rečeno je na konferenciji za novinare.