pljušte kritike

Unatoč prijetnji iz Kine: Pogledajte koje brodove Pentagon umirovljuje prije vremena

07.04.2024 u 17:21

Bionic
Reading

Američka ratna mornarica namjerava iduće godine otpisati čak 19 brodova ili oko sedam posto svoje borbene snage. Iako je većina već dosegla ili se približava kraju očekivanog radnog vijeka (ESL), njih šest s popisa za otpis mlađe je od 11 godina, a najmlađi ima tek sedam godina službe. U isto vrijeme Pentagon je zatražio samo šest novih brodova za ratnu mornaricu. Ovakvi planovi naišli su na ogromne kritike, posebice predstavnika u američkom Kongresu, jer žele zadržati pomorsku moć u srazu s rastućom kineskom ratnom mornaricom

Američka ratna mornarica danas broji 293 broda, a riječ je o brojci koja se povećava ili smanjuje na mjesečnoj bazi, odnosno kako se novi brodovi dodaju na popis, a stari povlače iz upotrebe i šalju u rezališta. Nakon flote od gotovo 600 brodova, kojima je Washington upravljao na kraju Hladnog rata, američka ratna mornarica ovih dana približava se njihovoj najmanjoj brojci još od 1916. godine.

Usporedbe radi, Kina je prošle godine u sastavu svoje mornarice imala 370 ratnih brodova. Prema očekivanjima Pekinga, ta će flota do iduće godine narasti na 395 brodova, a do 2030. na njih čak 435. Premda ukupan broj kineskih brodova zanemaruje njihovu veličinu, specifične ratne sposobnosti i geografski doseg, čini se da Sjedinjene Države još uvijek održavaju prednost pred Kinom. No zastupnici Kongresa s pravom se pitaju hoće li američka ratna mornarica, s obzirom na Pentagonove planove o otpisu plovila, i nadalje biti najmoćnija flota na svijetu.

  • +2
Brodovi američke ratne mornarice Izvor: Wikimedia Commons / Autor: PH2 Alan D. Monyelle

Prema planu, američka mornarica namjerava staviti izvan pogona tri podmornice klase Los Angeles na nuklearni pogon: USS Helena, USS Pasadena i USS Topeka. Prva na popisu za otpis, USS Helena, ušla je u službu 1987., a Pasadena i Topeka pridružile su se floti 1989. godine. Klasu Los Angeles odavno je zamijenila Virginia, a mornarica otpis starije klase pojašnjava skupim procesom punjenja nuklearnih reaktora svakih 30 godina.

Pentagon također želi umiroviti raketne krstarice USS Philippine Sea i USS Normandy. Oba broda iz klase Ticonderoga datiraju iz 1987. i 1988. godine, a navodno su u lošem stanju zbog godina pojačane upotrebe. U kombinaciji za otpis su i četiri minolovca, USS Sentry, USS Devastator, USS Gladiator i USS Dextrous, otprilike polovica preostale flote minolovaca. I ovi brodovi potječu iz 1980-ih godina te navodno nisu u najboljem stanju.

Najstariji brod ima 37 godina, najmlađi tek sedam

Neovisni analitičari smatraju da otpis starih podmornica, raketnih krstarica i minolovaca nije kontroverzan, za razliku od problematičnog umirovljenja brodova mlađih od deset godina, među kojima je najmlađi uvršten u službu 2017. godine.

Na popisu za otpis najstariji je amfibijski transportni brod USS Germantown. Pušten u rad 1986., služio je 37 godina, a mornarica ga bez obzira na vremešnost drži zbog zakonskog zahtjeva da u svakom trenutku mora imati najmanje 31 amfibijski brod. Taj zakonski minimum trenutno iznosi upravo traženi broj od 31 amfibije i pao bi na 30 ako bi Germantown bio umirovljen bez izravne zamjene. Druga dva broda na popisu su USS Shiloh i USS Lake Erie, također krstarice klase Ticonderoga, a one su mlađe od ranije navedenih Philippine Sea i Normandy.

Mornarica također želi umiroviti četiri ekspedicijska brza broda, katamarane s aluminijskim trupom dizajnirane za brz prijevoz američkih snaga do problematičnih točaka diljem svijeta. Radi se o katamaranima USNS Spearhead, USNS Millinocket, USNS Choctaw i USNS Fall River. Najstariji, Spearhead, ima samo 11 godina, a najmlađi, Fall River, tek devet godina.

Popis za prijevremeno umirovljenje zaokružuju dva obalna borbena broda, USS Montgomery sa samo sedam godina te USS Jackson s tek osam godina službe. Klasa obalnih brodova, nekoć obećana kao jeftino sredstvo za povećanje flote, pokazala se skupim promašajem. Posljednji brod za otpis, ekspedicijski transferni brod USNS John Glenn, zapravo je plutajući dok dizajniran za plovidbu izvan neprijateljskog teritorija i pomaganje kopnenim snagama u njihovom transferu na obalu. John Glenn i sestrinski brod Montford Point nedavno su zamijenjeni klasom Puller, a koja je više plutajuća baza od samog pristaništa i nudi više mogućnosti za svoju cijenu.

Nedostatak ledolomaca za prestižni Arktik

Zasad je poznato da proračun za ratnu mornaricu i Marinski zbor od preko 250 milijardi dolara za fiskalnu 2025. uključuje kupnju manjeg broja jurišnih podmornica klase Virginia i varijante borbenih palubnih aviona F-35 Lightning II. Plan mornarice financirao bi dugoročne projekte poput podmornica s balističkim projektilima klase Columbia i još dva nosača zrakoplova klase Ford. U proračunskom planu za fiskalnu 2025. mornarica traži podmornicu klase Virginia, dva razarača klase Arleigh Burke, fregatu s vođenim projektilima klase Constellation, amfibijsko transportno pristanište klase San Antonio i srednji desantni brod.

Izvor: Društvene mreže / Autor: easy news

Zastupnički dom i Senat već su otpočeli održavati rasprave o predloženom proračunu Pentagona, ali pojavile su se kritike otkako je plan potrošnje javno objavljen 11. ožujka. Pojedini zastupnici izrazili su i problem nedostatka ledolomaca u srazu s Rusima i Kinezima, a koji sve više pretendiraju na Arktik kao područje vojnog i komercijalnog natjecanja velikih sila. Valja reći da Rusija ima oko 40 operativnih ledolomaca iako je većina dodijeljena određenim operacijama u ruskim sjevernim lukama. Sjedinjene Države imaju pak samo jedan operativni ledolomac.

Novi zapovjednik američkog Sjevernog zapovjedništva, general zračnih snaga Gregory Guillott, ocijenio je da će nedostatak američkih sposobnosti ostati akutan iako američka obalna straža planira povećati broj ledolomaca. 'Bit ćemo ozbiljno nadjačani, a to ograničava našu slobodu manevriranja u toj regiji', kazao je Guillott, ne pruživši pritom komentar na ambiciozne kineske planove o izgradnji najveće ratne mornarice na svijetu.