VIŠE NEGO LANI

Unatoč karanteni, u ovoj godini u Hrvatsku je ušlo više od 20.000 ilegalnih migranata

01.10.2020 u 21:37

Bionic
Reading

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno rekao je u četvrtak da će, nakon zatvaranja centra Bira i najave zatvaranja još jednog centra u BiH, pritisak na hrvatsku granicu biti jednak, s obzirom da je jednaki broj migranata, ali da su fizički nešto bliže granici

"U nekim slučajevima nama su više pod kontrolom s obzirom na to da s našim sustavima detekcije i promatranja migranata možemo dobro vidjeti situaciju i temeljem tih tehničkih uređaja s kojima raspolažemo i reagirati na vrijeme. Ništa nije dramatično što se tiče ugroze hrvatske granice, ali je situacija teška za građane Unsko-sanskog kantona", istaknuo je Ničeno u Dnevniku HTV-a.

Unatoč karanteni, u ovoj godini u Hrvatsku je ušlo 20.100 ilegalnih migranata, odnosno 39 posto više u odnosu na prošlu godinu. No, Ničeno je napomenuo kako je pojačana i aktivnost hrvatske policije. Podsjetio je da je pad ulaska u BiH 40 posto, što znači da je, kako navodi, hrvatska policija svojim radom otkrila daleko više ilegalnih migranata.

"Mi smo fokusirani na zaštitu granice, ali svakako nam je drugi cilj i sprječavanje krijumčarenja gdje imamo odlične rezultate i sveopću suradnju policijskih snaga", istaknuo je.

Situacija, kaže, nije nimalo dramatična što se tiče granice, a policija je na cjelokupnom prostoru Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije gdje su pritisci migranata najveći.

Građani mogu biti sigurni, jer, ističe Ničeno, policija je na granicama i budno prati sve događaje u susjednoj Bosni i Hercegovini.