ULAGAČI SE NADAJU RASTU

Unatoč geopolitičkim napetostima svjetske burze porasle

20.07.2014 u 20:53

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, unatoč geopolitičkim napetostima i upozorenju Feda da su u nekim sektorima cijene napuhane, jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta gospodarstva i dobrim poslovnim rezultatima kompanija

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,9 posto, na 17.100 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,5 posto, na 1.978 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 4.432 boda.

Prošloga se tjedna trgovalo vrlo nesigurno, pa bi jedan dan cijene dionica pale, da bi već idućega porasle. U četvrtak je S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad od 10. travnja, jer je rušenje malezijskog zrakoplova s gotovo 300 ljudi na ukrajinsko-ruskoj granici izazvalo strahovanja od eskalacije sukoba u Ukrajini i dodatnog rasta napetosti između istoka i zapada nakon što su zapadne zemlje proširile sankcije protiv Rusije.

Tržište je dodatno bilo pod pritiskom izraelske kopnene ofenzive na Pojas Gaze.

‘Ne sjećam se kada je bilo toliko geopolitičkih okršaja istodobno, od kojih svaki unosi nesigurnost. Tržište je suočeno s korekcijom cijena dionica na niže. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija', kaže Michael Mullaney, direktor u tvrtki Fiduciary Trust.

Međutim, već idućega dana cijene su dionica snažno porasle, nadoknadivši sve gubitke od četvrtka, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških divova, kao što su Google i Intel.

‘Američko se gospodarstvo oporavlja, na što ukazuje niz podataka. U zamahu je i sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata, pa geopolitičke napetosti, premda i dalje u fokusu tržišta, ne utječu presudno na odluke investitora', kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Clearpool Group. Dosad su 82 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa izvijestile o kvartalnim poslovnim rezultatima, pri čemu ih je 68 posto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti. To je nešto iznad 67 posto, koliko iznosi prosjek prebačaja u posljednja četiri tromjesečja.

No, kompanijama nije teško nadmašiti očekivanja jer su posljednjih tjedana analitičari smanjivali procjene. U anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u drugom tromjesečju porasla 5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još početkom travnja očekivali rast od 8,4 posto. Prihodi bi, pak, trebali porasti 3,2 posto.

‘Prolazimo kroz ranu fazu sezone poslovnih izvješća. Rezultati kompanija nisu sjajni, ali su dobri. Samo je nekoliko kompanija doista razočaralo', kaže Rick Meckler, predsjednik u fondu LibertyView Capital Management.

Premda poslovni rezultati nisu impresivni, tržište podržavaju vijesti o spajanjima i preuzimanjima. Najviše pažnje prošloga je tjedna privukla ponuda medijskog diva Twenty-First Century Foxa, vrijedna 80 milijardi dolara, za preuzimanje Time Warnera. Uprava Time Warnera odbila je ponudu, no ulagači se nadaju da će u konačnici doći do spajanja ta dva medijska diva.

‘Neko su vrijeme investitori oklijevali s kupnjom, pa je tržište stagniralo. No, dobri poslovni rezultati kompanija i vijesti o preuzimanjima naveli su ulagače da nastave investirati', kaže Meckler. Pritom ulagače nije osobito pokolebalo ni upozorenje iz Feda. U polugodišnjem izvješću Kongresu predsjednica američke središnje banke Janet Yellen kazala je kako se čini da su ‘vrijednosti dionica manjih kompanija, društvenih mreža i biotehnoloških tvrtki nategnute'.

Taj neuobičajeni osvrt na tržište kapitala izazvao je u utorak pad Russell 2000 indeksa manjih kompanija, kao i cijena dionica biotehnoloških kompanija i društvenih mreža, kao što su Facebook i Twitter. No, već su se idućega dana ti sektori oporavili.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 6.749 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,6 posto, na 9.720 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 4.335 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,3 posto, na 15.215 bodova.