VJERA U BOGA I SELJAČKA NESLOGA

Unatoč dogovoru seljaci traže ostavke pregovarača

11.06.2009 u 14:35

Bionic
Reading

Predstavnici Vlade u pregovorima su prihvatili većinu zahtjeva poljoprivrednika prosvjednika, čiji su predstavnici pozvali na prekid prosvjeda. Seljaci su Zagreb napustili iza 16 sati, ali su njihove kolege iz Suhopolja, Virovitice, Lukača i Gradine kada su čule za ishod pregovora zatražili ostavke pregovarača Antuna Lasla i Ivice Miketeka

Dogovorili smo se i vjerujem da ćete biti zadovoljni, izjavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, a potpredsjednik Damir Polančec ističe da je dogovoreno 70 do 80 posto onoga što su tražili prosvjednici.

Obraćajući se nakon višesatnih razgovora prosvjednicima okupljenim pred ministarstvima poljoprivrede i gospodarstva, Polančec je kazao da je dogovorena zaštitna, odnosno minimalna ciljana cijena mlijeka od 2,20 kuna po litri za standardnu kvalitetu.

Seljačka buna u fotografijama

Najavio je i pregovore s HBOR-om i poslovnim bankama o reprogramu 'poljoprivrednih' kredita, uvođenje mjere privremene zabrane uvoza mliječnih proizvoda, prije svega sira, kao i isplatu poticaja za ratarske kulture do zakonom određenog maksimalnog iznosa te dogovor oko dinamika isplate.

Radi se o velikim ulaganjima i davanjima i to je naš maksimum koji je trenutno moguć. Time su stvoreni uvjeti kojima možete biti zadovoljni i svi zajedno možemo otići, kazao je Polančec.

Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek, posebno se obraćajući dijelu nezadovoljnih, poručio je kako su postigli ono što su tražili i pozvao prosvjednike da krenu kućama što su oni nešto iza 16 sati i napravili.

Nakon petosatne blokade pristupnih cesta prema međudržavnom graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom u Slavonskom Šamcu, oko 16 sati proizvođači iz Brodsko-posavske županije maknuli su svoja 22 traktora i omogućili normalan prijelaz granice. Seljaci su prekinuli blokadu nakon što su iz Zagreba primili vijest da je postignut dogovor s predstavnicima Vlade.

Na razilaženje prosvjednike su pozvali i predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Stjepan Bistrović te predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo.

Da je ovo prije dogovoreno do prosvjeda ne bi ni došlo, rekao je Laslo.

Predstavnici Vlade najavili su za ponedjeljak i nastavak pregovora oko problema vezanih uz pšenicu i njenu cijenu.

Rezultatima pregovora, naime, nisu zadovoljni upravo ratari, čiji predstavnici traže cijenu pšenice od 1,25 kuna po kilogramu.

Seljaci su također zatražili smjenu Željka Mavrovića na mjestu predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza zato što ih nije podržao i započeli potpisivanje peticije.

Da među seljacima ne teče med i mlijeko potvrđuju zahtjevi stotinjak poljoprivrednika iz Suhopolja, Virovitice, Lukača i Gradine, koji su na istočnom ulazu u Viroviticu čekali rezultat pregovora prosvjednika poljoprivrednika s predstavnicima Vlade u Zagrebu. Kada su vidjeli kakav je dogovor postignut  zatražili su ostavke  Antuna Lasla i predsjednika Udruge  Ivice Miketeka

"Oni su nas zajedno s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom prevarili jer su naši zahtjevi tek djelomično ispunjeni. Tražili smo da cijena mlijeka bude 3,80 kune, a ne 2,20 kako je dogovoreno. Nije postignuto jamstvo da će 400 milijuna kuna za poticaje biti i isplaćeno jer nije rečeno iz kojih će fondova Vlada osigurati taj novac, a o pšenici se nije ni razgovaralo", kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić.

Predstavnici okupljenih poljoprivrednika izvijestili su da odustaju od blokade graničnog prijelaza Terezino Polje prema Mađarskoj koju su najavili ukoliko se ne postigne dogovor o njihovim zahtjevima.