CJENIK MUP-ovih USLUGA

Unajmite policajca za 43 kune na sat

29.12.2008 u 09:07

Bionic
Reading

Ako ste ikada željeli unajmiti pravog policajca, koji će vam za određenu svotu odrađivati poslove koji idu uz njegovu dužnost, to možete učiniti i u Republici Hrvatskoj

ZAGREB - Dokument ima 20 članaka i predstavlja cjenik usluga policijske opreme i policijskih službenika u privatne svrhe. Prema rješenju MUP-a, objavljenom u Narodnim novinama dva dana prije Božića, moguće je unajmiti policajca za praćenje bilo kakvog tereta, osiguravanje raznih priredbi, protueksplozivne provjere ili kao tjelohranitelja, koji će vas pritom stajati od 43 do 52 kune po satu, što ovisi o rodu i spremi policajca. Pripadnik interventne policije može se unajmiti za 55 kuna na sat, dok je cijena specijalca 59 kuna na sat.

Ovo nije prvi put da hrvatska policija koristi svoje resurse u komercijalne svrhe. Posljednjih nekoliko godina, to je postala praksa, piše Nacional. Tijekom 2006. godine, hrvatska policija samo od iznajmljivanja helikoptera zaradila je 400.000 kuna.

U policijskoj ponudi se nalaze i gotovo sva motorna vozila, od čamaca, automobila do letjelica, uz mogućnost unajmljivanja cijele posade. Vožnja helikopterom je najskuplja u cjeniku MUP-a: sat vožnje stoji od 3.100 do 10.000 kuna.

Policija najviše zarađuje pružanjem usluga producentskim kućama za snimanje filmova, a nerijetko zahtjeve policiji šalju i organizatori sportskih natjecanja. U sklopu cjenika, u ponudi je helikopter tipa Bell, a najpopularniji je manji tip Bell 206. Radi se o najskupljoj vožnji u sklopu cjenika, jer sat vožnje stoji od 3.100 do 10.000 kuna.

Slična, ali uz potpuni 'asortiman', cijena je unajmljivanja MUP-ovih resursa u slučaju organizacije javne priredbe. Ako se, naime, organizator odluči na ovu ponudu, dužan je platiti troškove dodatnih policijskih snaga, vozila, a moguće je i unajmljivanje zaštitne ograde, što sve skupa dnevno stoji 10.000 kuna. Za 112 kuna moguće je korištenje protueksplozivnog odjela, u slučaju sumnje u podmetnuti eksploziv, a ako se sumnje pokažu istinite, to će naručitelje ove usluge stajati 200 kuna po satu.

Prema riječima glasnogovornika policije Krunoslava Boroveca, ovakva praksa 'komercijalizacije' policije, koja se već godinama provodi u Hrvatskoj, ne razlikuje se previše od pravilnika koje provode druge države. 'Mislim da u ovom cjeniku nema ničega spornog, jer gotovo sve razvijene države u svijetu također imaju takvu praksu. Cjelokupna stvar je strogo kontrolirana, tako da se policijski resursi ne mogu koristiti u bilo čije privatne svrhe', istaknuo je Borovec, te dodao kako se to posebice može vidjeti u slučaju unajmljivanja letjelica.

Osim policijskih službenika i motornih vozila u vlasništvu MUP-a u cjenik je uveden i niz drugih tehničkih pomagala koje se mogu unajmiti. Unajmljivanje maske, disalice i peraja, stoji tako 30 kuna po danu, unajmljivanje skutera 100, a tečaj ronjenja na dah do 400 kuna na dan.

Za osmomjesečni tečaj obuke psa, policija traži 30 tisuća kuna, a ako gazda ovog kućnog ljubimca odluči prisustvovati cjelokupnom procesu, to će ga ukupno stajati 70 tisuća kuna.