ZLOČINI PROTIV ČOVJEČNOSTI

UN: Zapad ne bi trebao vraćati Eritrejce u domovinu

08.06.2015 u 21:06

Bionic
Reading

Eritrejski čelnici uspostavili su totalitarni sustav koji se koristi zločinima protiv čovječnosti kako bi tlačio narod te istočnoafričke zemlje, rekli su u ponedjeljak UN-ovi istražitelji za ljudska prava, a prenose svjetske agencije

Zapadne zemlje ne bi trebale vraćati Eritrejce u domovinu jer ih ondje čeka kazna za bijeg iz zemlje, upozorava UN-ovo povjerenstvo za istraživanje u Eritreji u svom izvješću, javlja dpa.

Oko 360.000 Eritrejaca od 6,3 milijuna stanovnika napustilo je zemlju, a mnogi su otišli u Njemačku, Švedsku i Švicarsku, po podatcima koje je UN-ova agencija za izbjeglice objavila sredinom 2014.

Zbog 'sustavnog kršenja ljudskih prava u velikim razmjerima' koje provodi eritrejska vlast, oko 5000 ljudi svaki mjesec odlazi iz zemlje, navodi se u istrazi UN-ovih stručnjaka, prenosi AFP.

Nakon jednogodišnje istrage, troje stručnjaka koji su dobili mandat UN-ova Vijeća za ljudska prava, opisali su u izvješću s 500 stranica represivni sustav koji redovito uhićuje, zatvara, muči i ubija svoje ljude.

Kršenja ljudskih prava događaju se ondje 'u razmjerima kakvi se rijetko viđaju drugdje', dodaju stručnjaci.

Eritrejski izbjeglice drugi su po broju iza Sirijaca koji se odvažuju na opasan put preko Sredozemnog mora ne bi li se domogli Europe.

U Eritreji željeznom rukom vlada predsjednik Issaias Afeworki otkako je 1991. zemlja stekla neovisnost nakon tridesetogodišnjeg rata za odcjepljenje od Etiopije.