rudnici zlata i boksita

UN pozvao Venezuelu da razbije kriminalne skupine koje eksploatiraju rudnike

15.07.2020 u 12:22

Bionic
Reading

Kriminalne skupine u Venezueli kontroliraju rudnike zlata i boksita u kojima iskorištavaju, tuku, pa čak i ubijaju radnike, upozorili su u srijedu Ujedinjeni narodi pozivajući venezuelanske vlasti da razbiju te skupine

Venezuelanske sigurnosne snage ne uspijevaju spriječiti zločine, a ponekad čak i sudjeluju u nasilju protiv rudara, navodi se u izvješću UN-ova ureda za ljudska prava.

'Vlasti bi trebale poduzeti hitne mjere kako bi se zaustavilo iskorištavanje radnika, dječji rad, seksualno iskorištavanje i trgovina ljudima', rekla je povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Venezuelanske vlasti zasad nisu komentirale izvješće, koje bi kasnije tijekom dana trebalo biti predstavljeno na Vijeću za ljudska prava (UNHCR) gdje bi trebao govoriti i venezuelanski veleposlanik pri UN-u. Venezuela je jedna od 47 rotirajućih članica tog UN-ovog tijela. Mandat svake od zemalja traje tri godine.

U UN-ovu izvješću navodi se da je većina 'rudarskih aktivnosti (u amazonskoj regiji Orinoco) pod kontrolom organiziranog kriminala ili vojnih elemenata'. Dodaje se da je od 2016. do 2020. najmanje 160 ubojstava muškaraca i žena povezano s radom u rudnicima.