DAG HAMMARSKJOLD

UN ponovo istražuje smrt 'svog najboljeg čelnika'

17.03.2015 u 11:37

Bionic
Reading

Organiazcija Ujedinjenih naroda (UN) osnovala je neovisni panel stručnjaka koji će ponovo otvoriti istragu o zagonetnoj smrti glavnog tajnika organizacije Daga Hammarskjolda 1961. u zrakoplovnoj nesreći

Švedski diplomat, zajedno s UN-ovim timom stručnjaka, putovao je na pregovore o prekidu vatre u Kongu u rujnu 1961. kada mu se avion srušio u Ndoli u današnoj Zambiji, a tadašnjoj Sjevernoj Rodeziji.

Prva istraga UN-ova povjerenstva zatvorena 1962. godine nije uspjela ustanoviti uzrok nesreće. Od tada pojavilo se mnogo teorija da je UN-ov zrakoplov srušen u sklopu atentata na Hammarskjolda.

Članice UN-a odlučile su ponovo otvoriti slučaj pošto je povjerenstvo međunarodnih pravnika kazalo da su pronađeni novi dokazi koji bi mogli rasvijetliti slučaj.

Panel će imati tri mjeseca da razmotri dokaze prikupljene posljednjih godina. Nalaze će predstaviti glavnom tajniku UN-a Ban ki-Moonu krajem lipnja.

Hammarskjold je bio drugi glavni tajnik UN-a. Izabran je 1953. na prvi i četiri godine poslije na drugi mandat. Jedini je glavni tajnik koji je umro na dužnosti i jedan od troje ljudi u povijesti koji je postumno nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

Mnogi ga smatraju najboljim glavnim tajnikom kojeg je UN imao, a John F. Kennedy, američki predsjednik u vrijeme njegove pogibije, kazao je da je bio 'najbolji državnik stoljeća'.