SEDAM MRTVIH

UN-ovci napuštaju Mianmar zbog vjerskog nasilja

11.06.2012 u 10:10

Bionic
Reading

UN je počeo s evakuacijom međunarodnog osoblja iz nekih zona zahvaćenih vjerskim nasiljem na zapadu Mianmara, na dobrovoljnoj bazi, kazao je u ponedjeljak dužnosnik UN-a u toj zemlji

Četrdesetak zaposlenika UN-a i njihove obitelji, to jest 'veći dio međunarodnog osoblja', upravo napušta Maungdaw gdje je u nasilju između budista i muslimana najmanje sedam osoba smrtno stradalo, istaknuo je Ashok Nigam, predstavnik UN-a. Prvo bi trebali doputovati u Sittwe, središte države Rakhine, a potom će 'većina' poletjeti za Yangon.

'Privremena' evakuacija ponuđena je osoblju 'zbog nesigurnosti i nemira', kazao je on. 'Moći će se vratiti kad se stanje popravi'. UN je pomogao i evakuaciji radnika partnerskih nevladinih organizacija.

Vjersko nasilje izbilo je u petak u Maungdawu u državi Rakhine između budista i muslimanskih Rohingja, ljudi južnoazijskog porijekla koje za državljane ne priznaju ni Mianmar niti susjedni Bangladeš.

Državna televizija je objavila da je predsjednik objavio uvođenje izvanrednog stanja i vojne uprave u državu Rakhine kako bi se što prije vratio mir i red.