ne žele se miješati

UN neće sudjelovati u skupinama koje raspravljaju o Venezueli

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 04.02.2019 21:36
  • Objavljeno 04.02.2019 u 21:36
Antonio Guterres

Antonio Guterres

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tajništvo Ujedinjenih naroda neće sudjelovati ni na jednom sastanku skupina koje se formiraju u vezi s rješavanjem venezuelske krize kako bi "sačuvali svoju vjerodostojnost" nudeći se kao posrednik u Venezueli, rekao je u ponedjeljak njihov glavni tajnik Antonio Guterres.

"UN-ovo tajništvo je odlučilo da neće sudjelovati ni u jednoj takvoj skupini kako bismo sačuvali vjerodostojnost naše ponude za posredovanje između dviju strana i bili kadri, na njihov zahtjev, pomoći u pronalaženju političkog rješenja", rekao je za medije UN-ov glavni tajnik.

Premda je izrazio "zabrinutost" zbog razvoja situacije, Guterres nije rekao na koje je skupine mislio.

U ponedjeljak će se na kriznom sastanku ministara vanjskih poslova Limske skupine, na kojemu američki državni tajnik Mike Pompeo treba sudjelovati videovezom, okupiti u Ottawi desetak latinoameričkih zemalja. Na tom će sastanku biti SAD i EU.

U Limsku skupinu osnovanu 2017. ulaze Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru, Gvajana i Sveta Lucija.

Urugvaj i Meksiko su prošli tjedan pak objavili da će 7. veljače u Montevideu organizirati međunarodnu konferenciju na kojoj će sudjelovati zemlje i međunarodne organizacije koje imaju "neutralno stajalište" o venezuelskoj krizi.

Urugvaj i Meksiko koji nisu priznali Juana Guaidoa privremenim predsjednikom rekli su da je njihova inicijativa odgovor na "poziv" Antonija Guterresa da se "prednost dade dijalogu". Dvije zemlje se zauzimaju za pregovore na kojima bi se pronašlo rješenje za tešku političku krizu koja  potresa Venezuelu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!