VJERODOSTOJNOST U PITANJU

UN ispituje Katoličku crkvu zbog pedofilije

16.01.2014 u 10:23

Bionic
Reading

Očekuje se da će se vatikanski dužnosnici suočiti s teškim pitanjima UN-a o zbog toga što su rimokatolički svećenici seksualno zlostavljali tisuće djece, piše BBC

Vatikan je odbio raniji zahtjev za informacijom, uz argumente da su slučajevi u nadležnosti pravosuđa zemalja u kojima su se dogodila zlostavljanja.

Papa je rekao da je rješavanje slučajeva zlostavljanja od vitalne važnosti za vjerodostojnost Crkve.

Crkvu kritiziraju zbog njezinog neadekvatnog odgovora na optužbe o seksualnom zlostavljanju djece koje su počinili svećenici.

Očekuje se da će Odbor za prava djeteta (UNCRC) postavljati detaljna pitanja, prisiljavajući tako Svetu Stolicu da se prvi put brani u javnosti.

Crkva se suočava s optužbama da je omogućila seksualno zlostavljanje tisuća djece štiteći pedofile svećenike na štetu žrtava.

U srpnju prošle godine Odbor UN-a je zatražio detaljne informacije o pojedinostima svih prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja u Vatikanu od 1995.

Raspitivali su se o tome je li svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su krivi za seksualne zločine bilo dopušteno da ostanu u kontaktu s djecom, kakav je pravni postupak proveden protiv njih i jesu li optužbe zatajene.

U svom odgovoru Sveta Stolica je inzistirala na tome da je ona 'odvojena i različita' od Rimokatoličke crkve i da nije u njenoj praksi da objavi podatke o vjerskoj disciplini svećenstva osim ako vlasti države u kojoj je optuženi svećenik bio na službi ne zatraže to.

Sveta Stolica je također naglasila da je promijenila kriterije za odabir svećenika i revidirala crkvene zakone kako bi osigurala to da svećenstvo bude disciplinirano.