JACQUES VERGES

Umro Miloševićev 'đavolji odvjetnik'

16.08.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Francuski odvjetnik Jacques Verges, koji je zaradio nadimak 'đavolji odvjetnik' zato što je branio niz ozloglašenih kriminalaca, preminuo je sinoć u Parizu, prenosi srpski portal B92

Verges je branio ljude poput nacista Klausa Barbiea i terorista Carlosa Šakala.

U priopćenju njegove izdavačke kuće se navodi da je Verges preminuo od srčanog udara sinoć oko 20 sati u kući u kojoj je nekad živio francuski filozof iz 18. stoljeća, Voltaire, prenijela je agencija AFP.

'Bilo je idealno da upravo smrt bude posljednji čin ovog rođenog glumca, koji je poput Voltairea razvijao vještinu stalnog revolta', priopćio je Vergesov izdavač.

Verges je rođen 1925. godine na Tajlandu, a kao student je bio komunist, dok je kasnije podržavao alžirsku Frontu nacionalnog oslobođenja u njihovoj borbi za nezavisnost od Francuske. Nakon što je osigurao oslobađanje alžirske militantkinje Djamile Buhired, s njom se i oženio.

Verges je kasnije postao poznati odvjetnik, koji je dospio na naslovnice novina širom svijeta zahvaljujući listi klijenata, na kojoj su se nalazila najozloglašenija imena današnjice, od nacista Klausa Barbiea, venezuelanskog revolucionara Carlosa Šakala, bivšeg zamjenika iračkog premijera Tarika Aziza, pa i nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

U jednom intervjuu nemačkom listu Der Spiegel Verges je izjavio: 'Branio bih Hitlera', čime je šokirao svijet.