ODLASCI U INOZEMSTVO

Umjetnih oplodnji nema još barem mjesec dana

10.09.2009 u 09:02

Bionic
Reading

Iako su godišnji odmori davno završili, većina klinika još ne obavlja postupke medicinske oplodnje jer im Ministarstvo zdravstva nije dostavilo pravilnike, odnosno provedbene akte Zakona o medicinskoj oplodnji

ZAGREB - Isti taj zakon Vlada bi danas trebala uputiti na izmjene i dopune u Sabor, koji počinje s radom tek 23. rujna, pa još najmanje mjesec dana u praksi neće biti moguće 'u skladu sa zakonom' obavljati medicinski potpomognutu oplodnju (MPO), piše Jutarnji list.

Odlasci u Maribor i Prag

Dr. Metelko kaže da je još prerano za analizu jesu li parovi zbog novihzakonskih rješenja u većem broju odlučili ići u inozemstvo. Jedna pacijentica pak govori iz iskustva iz čekaonica: 'Parovi masovnoodustaju od naših bolnica. Četiri para koja ja znam traže načina da štoprije dobiju termin u Mariboru, a razmišljaju ozbiljno i o Pragu', kaženaša sugovornica.

U izmjenama neće biti najvažnije promjene, odnosno ukidanja odredbi o mogućnosti oplodnje samo tri jajne stanice i zabrani zamrzavanja zametaka. Izmjene će se odnositi na lakše dokazivanje izvanbračne zajednice te zajamčenu anonimnost donora jajnih stanica i sperme.

Očekuje se da će se zbog takvog zakona uspješnost MPO-a prepoloviti, pa među najvećim optimistima još uvijek postoji nada da premijerka Jadranka Kosor, sklona liberalnijem rješenju, slanjem izmjena u saborsku proceduru zapravo kupuje vrijeme. Naime, Vlada je izmjene mogla donijeti i uredbom, bez procedure.

U bolnici Vuk Vrhovec, u koju je odlazio veliki broj parova jer tamošnji stručnjaci imaju najviše iskustva u zamrzavanju zametaka, kako doznaje Jutarnji list, postupaka za nove parove do daljnjega nema. 'Moramo vidjeti kako će se dalje raditi. Čekamo pravilnike, a kada će stići, doista ne znam', rekao je ravnatelj dr. Željko Metelko.

Potvrđuju to i pacijenti.

'Bili smo u klinici, no gore praktički nikoga nema. Sestra nam je rekla da pokušamo drugi tjedan', kaže jedna pacijentica, koja nije sigurna da će u ovakvoj situaciji uopće krenuti u postupak u Hrvatskoj.