ZADAR NE POPUŠTA

Umjetnička akademija – zadnji splitski bastion

05.05.2009 u 11:56

Bionic
Reading

Kako sada stvari stoje, u Splitu još jedino Umjetnička akademija nije 'pala', točnije tamo se blokada za sada nastavlja

SPLIT/ZADAR – Na plenumu Nezavisne studentske inicijative održanom ispred Pravnog fakulteta izglasana je podrška UMAS-u, a o daljnjoj blokadi odlučit će se na tribini studenata Akademije u srijedu. Glasovanje na FESB-u, iako je izgledalo da će biti protiv blokade, rezultiralo je sa 155 glasova za i 160 protiv, piše Novi list.

Tako se blokada FESB-a neće dogoditi, no zato je u utorak, nakon alternativne nastave koja se navrat – nanos za sve sudente u blokadi organizira na UMAS-u, najavljen koncert Blokada Party u klubu Kocka. Splićani koncertom daju podršku blokiranim fakultetima, što svojim besplatnim nastupom podržavaju i bendovi: Zinedine Zidane, Justin´s Johnsons, Discopath, Fon Biskich i Kundyak Mezhie.

I zadarski su studenti, kako doznaje Novi list od studenata i profesora, izglasali nastavak blokade. Zadar je jedini grad u Hrvatskoj u kojem je cijelo Sveučilište u blokadi. Osim dežuranja i noćenja na Sveučilištu, studenti nastavljaju i s programom 'Alternativnog sveučilišta', a kako doznajemo zadarski studenti će na svojim zahtjevima ustrajati i dalje.

Unatoč pozivu za normalnim održavanjem nastave, Senat je stao uz studentske zahtjeve jer, kažu, razumiju razloge koji su pokrenuli nezadovoljstvo studenata. Svoj dolazak u Zadar najavio je, navodno, ministar Dragan Primorac, ali Uprava Sveučilišta je odlučila da to ne može obaviti bez sudjelovanja studenata i studentica. Podsjetimo, u blokadi u Zadru je 6.000 redovnik i 1.000 izvanrednih studenata. Od ukupnog broja studenata, njih 50 posto plaća školarine od 5 do 10 tisuća kuna. Na svim odjelima nastava je uspješno prekinuta.