PREPUCAVANJE OKO SPORNOG ZAKONA

Umjetna oplodnja posvadila Milinovića i Adlešič

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.06.2009 17:38
  • Objavljeno 09.06.2009 u 17:35
Đurđa Adlešič

Đurđa Adlešič

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

'Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešić mogla je na jučerašnjoj sjednici Vlade potpuno slobodno iznijeti svoje mišljenje o Prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i nije trebala napustiti sjednicu', izjavio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović

'Ne znam kakav je to bio bijeg potpredsjednice vlade, ona je mogla potpuno slobodno iznijeti mišljenje na sjednici kao što je HSS svojevremeno rekao da je protiv ZERP-a, a SDSS protiv priznanja Kosova', rekao je Milinović novinarima nakon radnog ručka s članovima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Milinović smatra da Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji bi se uskoro trebao naći u Hrvatskome saboru, nije suprotan Obiteljskome zakonu i Zakonu o ravnopravnosti spolova, zbog čega mu se, među ostalim, protive nevladine udruge.

'Pitanje medicinski potpomognute oplodnje zadire u mnoga etička, vjerska i filozofska pitanja i bilo mi je jasno da će izazvati mnogo rasprave', rekao je Milinović. 'Zakon je po nekima konzervativan, a po nekima liberalan. Pitam zato je li liberalizam danas više na cijeni nego demokršćanstvo i demokršćanska stranka kojoj pripadam', rekao je Milinović.

Predsjednica HSLS-a i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič rekla je komentirajući jučerašnje napuštanje sjednice vlade prilikom rasprave o novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji da njezin odlazak nije bio ni nagao ni dramatičan jer ga je najavila u vladinu užem kabinetu.

Kako je navela, rekla je da ne želi glasovati za takav zakon, pri čemu je imala potporu nekih kolegica i kolega te premijerovo razumijevanje. Najavila je da HSLS neće prihvatiti takav zakon pri glasovanju u Hrvatskome saboru, ističući kako se nada da se zakon u saborskoj raspravi može kvalitetno promijeniti.

Na pitanje što drži lošim u zakonu Adlešič je odgovorila da je teže nabrojiti što je u njemu dobro, osim činjenice da se ta problematika konačno regulira i obiteljima češće omogućuje pravo na besplatnu medicinsku pomoć takve vrste. No, kako je rekla, zakon nije usklađen s vremenom u kojem živimo, a krši i neke zakone, kao što je Obiteljski zakon, te 'narušava ravnopravnost spolova i diskriminira prema bračnom statusu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi