HRVATSKA POD SNIJEGOM

Kolaps u prometu: Na granicama se čeka satima, HŽ zamijenio vlakove autobusima

20.11.2018 u 10:51

Bionic
Reading

Zbog vremenskih uvjeta došlo je do poremećaja u voznom redu vlakova na pruzi Dugo Selo – Novska, a putnike na relaciji između Zagreba i Splita prevoze autobusi umjesto vlakova, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica

Riječ je o vlakovima 520 (Split 8.27 – Zagreb GK 14.45) i 523 (Zagreb GK 15.21 – Split 21.22).

Zbog radova i zamjenskog prijevoza autobusima odstupanja od voznog reda moguća su na dionicama između kolodvora Ogulin i Moravice na pruzi Zagreb – Rijeka, između kolodvora Sisak Caprag i Sunja na pruzi Zagreb GK – Sisak – Novska te između kolodvora Knin i Drniš na pruzi Oštarije – Knin - Split.

Također, zbog radova na održavanju na pruzi Novska – Tovarnik državna granica između kolodvora Strizivojna-Vrpolje i Garčin od 8 do 13.50 sati promet će teći jednim kolosijekom te se očekuju manja kašnjenja.

Zbog demontaže kolosijeka u kolodvoru Novi Dvori u sklopu radova na modernizaciji i elektrifikaciji pružne dionice Zaprešić – Zabok do 8. prosinca očekuju se odstupanja od voznog reda vlakova 3014 (Zagreb GK 16.42 – Zaprešić 17.06 – Zabok 17.42 – Varaždin 19.37) i 3015 (Varaždin 14.14 – Zabok 16.39 – Zaprešić 17.18 – Zagreb GK 17.41), navodi se u priopćenju HŽ Infrastrukture.

Snijeg otežava promet, teretna vozila na Macelju i Bregani čekaju na ulazak u Sloveniju zbog oštrijih kontrola

Obilan snijeg koji je zahvatio veći dio Slovenije od jutros izaziva znatne teškoće u prometu, a na dva najveća granična prijelaza s Hrvatskom dulje čekanje za teretna vozila uzrokuje temeljitije kontrole koje se i danas nastavljaju zbog pooštrenih štrajkaških aktivnosti slovenskih policijskih službenika.

Vrijeme čekanja za teretna vozila iz Hrvatske u Sloveniju na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj) je tri sata, a na Obrežju (Bregana) jedan sat, javljaju prometni servisi i portali. Zastoji u prometu zbog snijega nastaju na autocesti Ljubljana-Koper i na nekim drugima.

  • +47
Snijeg Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U krajnje zapadnim dijelovima zemlje na nekim je lokalnim cestama zbog bure trećeg stupnja zabranjen promet za kamp prikolice, hladnjače i vozila s ceradama do osam tona. Lanci su obvezni na graničnom prijelazu s Austrijom, Korensko sedlo, te na austrijskoj strani i na prijelazu Ljubelj, na prijelazu Predel s Italijom i cesti Črni vrh - Col, dok su ceste kroz gorski prijelaz Vršič i cesta Strmec-Mangart zatvorene.

Na glavnoj cesti od Novoga Mesta do Metlike na snazi je zabrana prometa vozila težine iznad sedam i pol tona. Prema najavama državne agencije za okoliš, snježne padaline će sredinom dana slabiti i prelaziti u slabu kišu koja će prestati do večernjih sati, a idućih dana opet se očekuju nešto više temperature i suho vrijeme bez padalina. Prema najavama meteorologa, danas bi u Sloveniji snježni pokrivač mogao prosječno doseći oko deset centimetara u nižim i 20 centimetara u višim predjelima zemlje.