APEL CRVENOG KRIŽA

Umjesto robe i namirnica donirajte novac!

23.05.2014 u 13:57

  • +23

Vlada u Županji

Izvor: tportal.hr / Autor: Marina Barukčić

Bionic
Reading

Hrvatski Crveni križ (HCK) izvijestio je danas da je proteklih dana prikupljeno više nego dovoljno materijalnih dobara za pomoć stanovništvu Slavonije stradalom u poplavi, stoga apelira na građane da ubuduće doniraju novčana sredstava putem donatorskog telefona ili na žiro-račun HCK-a.

>>> SVE O POPLAVAMA ČITAJTE OVDJE <<<

Donacije se mogu uplatiti na sljedeće brojeve računa:

Crveni križ
za pomoć Hrvatskoj - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08,
za pomoć BiH - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05,
za pomoć Srbiji - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07,

Caritas IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175,

pozivom na donatorski telefon 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen), te preko internetskih stranica Crvenog križa.

Izvršni direktor HCK-a Robert Markt posebno je pozvao na suradnju tvrtke koje proizvode artikle koji su potrebni za čišćenje i obnovu domaćinstava nakon povlačenja vode.

Riječ je o čizmama, gumenim rukavicama, metlama, četkama, zaštitnim maskama, sredstvima za čišćenje i dezinfekciju, deterdžentima za rublje, ručnicima, sprejevima protiv komaraca te tanjurima i priboru za jelo za jednokratnu uporabu.

Dosad je putem žiro-računa HCK-a uplaćeno 32,5 milijuna kuna, a na donatorskom telefonu 6,7 milijuna kuna. To pokazuje, rekao je Markt, da se od nedjelje, kada je HCK pozvao na pomoć poplavljenim područjima, u Hrvatskoj 'dogodio tsunami dobrote'.

U ovom trenutku postoje zalihe hrane, vode i drugih potrepština za više od mjesec dana, pa HCK predlaže Vladi da se dio te pomoći uputi žrtvama poplava u BiH i Srbiji, posebice u dijelove Bosanske Posavine gdje je situacija najkritičnija.

Markt je najavio da HCK pravi posao tek čeka pri sudjelovanju u obnovi oko 3.000 domova. Zbog toga su u stalnoj koordinaciji s austrijskim i njemačkim Crvenim križem oko posudbe specijalnih uređaja za isušivanje zidova, kako bi se vodom oštećeni domovi što prije osposobili za normalan život. Pritom je istaknuo donaciju HEP-a od milijun kuna za troškove električne energije radi korištenja isušivača.

U Slavoniju stigli ronioci dobrovoljci iz zagrebačke civilne zaštite

U Slavoniju su sinoć stigli ronioci dobrovoljci iz društva Nemo Adria, Dugave i Geronimo - pripadnici Specijalne postrojbe civilne zaštite grada Zagreba za spašavanje na vodi i iz vode čija je glavna zadaća spašavanje u rijekama, priopćio je danas Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba. Ronioci dobrovoljci smješteni su u Komletincima i na raspolaganju su Državnom stožeru zaštite i spašavanja, navodi taj ured i najavljuje da danas u Slavoniju kreće još jedna ekipa ronilaca. Logistiku za ekipe za spašavanje na vodi osigurava Ured za upravljanje u hitnim situacijama, a cjepivo je osigurao zagrebački Zavod za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar'. Grad Zagreb, Ured za upravljanje u hitnim situacijama ponudio je pomoć Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje čim su se povećali vodostaji rijeka u Slavoniji.

Na terenu je do danas angažirano 1.613 volontera i djelatnika HCK-a, koji brinu o potrebama 4.546 osoba u prihvatnim centrima, ustanovama te osobama smještenima u obiteljima. Dnevno podijele 5.150 toplih i 3.740 suhih obroka.

Predsjednik HCK-a Josip Jelić zahvalio se na izuzetnoj humanosti, empatiji i solidarnosti svima u Hrvatskoj. Najavio je veliki humanitarni koncert za pomoć poplavljenom stanovništvu u ponedjeljak 26. svibnja, koji će se istodobno održati u Zagrebu, Splitu i Rijeci, na kojem će nastupiti brojni poznati glazbenici.

Sav prihod bit će uplaćen na žiro-račun HCK-a, a građani će se moći javljati u pozivni centar i na donatorski telefon 060 9011, te tako donirati 6,25 kuna.

Caritas: poplavljenima trebaju hrana i higijenske potrepštine

Caritas Zagrebačke nadbiskupije priopćio je danas kako više nema potrebe za donacijama odjeće i obuće, već su stradalima u poplavama trenutno najpotrebniji hrana i higijenske potrepštine.

Caritas poziva građane koji žele pomoći da to učine uplatom na račun Caritasa Zagrebačke nadbiskupije: IBAN HR18 2360 0001 1013 4027 7, poziv na broj 05400, ili donacijom hrane koja može duže stajati, vode i higijenskih potrepština, koje su trenutno najpotrebnije.

Donacije se mogu u Zagrebu predati od 8 do 18 sati u Gajnicama (Crnojezerska 20), na Trešnjevci (Selska cesta 165), u Dubravi (Avenija Dubrava 220), te u Rakitju (Ribička 4).

Helikopteri HRZ-a prevezli oko 500 osoba i 100 tona tereta

Helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO) do danas su prevezli oko 500 osoba i 100 tona tereta, pružajući pomoć stanovnicima poplavljenih područja od samog početka poplave, od petka, 15. svibnja, prvo u Bosni i Hercegovini, a potom i u poplavljenim područjima Hrvatske, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane (MORH).

Na području Slavonije danas je angažiran jedan helikopter tipa Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera, a prethodnih je dana bio angažiran i helikopter tipa Mi 171 Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera.

U zračnoj potpori stanovništvu Slavonije sveukupno je dosad letačka posada helikopterom Mi 171 Sh ostvarila 17 sati leta i prevezla 64 putnika, a helikopterom Mi-8 MTV ostvarila je 16 sati leta, pri čemu je prevezla 112 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana na prostoru Županja - Gunja helikopterom Mi 171 Sh prevezeno je 19 pripadnika OS RH i pratećeg osoblja angažiranog u izviđanju, zaštiti i sanaciji poplavljenih područja, pri čemu je ostvario tri sata naleta. Polazna slavonska baza te helikopterske posade su Vinkovci i Županja.

Na području BiH djeluju dva helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera HRZ i PZO-a, a tijekom jučerašnjeg, sedmoga dana aktivnosti pružanja pomoći građanima BiH, djelovali su na prostoru Orašja i Ljubuškog, pri čemu su posade provele u zraku 7,5 sati i prevezle 24 osobe i 4 tone tereta.

Od upućivanja u BiH letačke posade HRZ i PZO-a sveukupno su do danas imale 180 letova s ostvarenim 71 satom leta, pri čemu je prevezeno 285 osoba i 94 tone različitog materijala. Polazna baza posada je aerodrom Rajlovac kod Sarajeva.

Djelovanje hrvatskih helikoptera u BiH, sukladno odluci Vlade od 19. svibnja i uz suglasnost Predsjednika Republike, završava danas u 19 sati, osmog dana pružanja pomoći stanovništvu poplavljenih područja BiH, kaže se u priopćenju.