'huliganima nije mjesto u sportu'

Umirovljenici: Žurno treba odvojiti nasilnike, ovisnike i kompleksaše od iskrenih nogometnih zaljubljenika i navijačkih timova

23.05.2022 u 14:03

Bionic
Reading

Iz Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u ponedjeljak su poručili kako na tribinama i u sportu nije mjesto huliganima

HSU ističe kako su njihovim članovima "oči i uši svakodnevno usmjerene prema porastu cijena i inflaciji, širenju ratnih sukoba i odioznim prepucavanjima najviših političkih dužnosnika", ali da ne mogu olako prijeći i preko najnovijeg nasilja tzv. navijačkih skupina.

Danas je, kažu, nezamislivo da nedjeljne vikende provode s unucima navijajući za omiljeni nogometni klub te napominju da stoga treba "žurno odvojiti nasilnike, ovisnike i kompleksaše od iskrenih nogometnih zaljubljenika i navijačkih timova".

Zar nam poruke s ubacivanjem topovskog udara u kacigu policijskog djelatnika ili baklje u policijsko vozilo nije dovoljan znak za alarm i uzbunu?, Zar doista trebamo sačekati posljedice koje će uključivati smrtne osobe?, pitaju se u HSU.

Smatraju da ni financijska strana održavanja reda i mira prije i nakon odigravanja nogometnih utakmica koju plaćaju porezni obveznici nije zanemariva, a ocjenjuju sramotnim gledati kordone oklopljenih policajaca koji na ulazu u Split štite gostujuće navijače iz Zagreba i obratno.

"Za nas u Hrvatskoj stranci umirovljenika rad s mladima koji su uključeni u brojne navijačke skupine treba predstavljati ponos i ljubav prema klubu, poštivanje suparnika i njegovih navijača i zajedništvo u bodrenju i navijanju prema svom klubu. Sve ostalo treba u korijenu sasjeći i spriječiti kao se ovaj prostor ne bi koristio za pražnjenje osobnih frustracija, nezadovoljstva i mržnje", poručuju.

Iz HSU-a pozivaju hrvatsku Vladu i osobito Ministarstvo turizma i sporta da "poduzmu sve korake koji su im na raspolaganju kako bi se konačno zaustavili sukobi i teror među navijačima".

Predlažu promptne i drastične za prekršitelje, a poglavito ako se radi o napadu na službenu osobu te da, osim HNS-a, prvoligaško natjecanje vodi i udruga prvoligaša.

"Tako bi se točno precizirali rekviziti koje mogu rabiti navijači, a ne da to bude u nadležnosti klubova domaćina i da klubovi određuju nečija ponašanja", zaključuju iz HSU.