FORUM ŽENA SDP-A

Umanjivanje kazne zatvora Daruvarcu ohrabruje nasilnike i ruši povjerenje u pravosuđe

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2019 17:02
  • Objavljeno 06.06.2019 u 17:02
Darko Kovačević Daruvarac

Darko Kovačević Daruvarac

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Forum žena SDP-a u četvrtak je ocijenio kako je odlukom Županijskog suda u Splitu i umanjivanjem kazne zatvora Darku Kovačeviću Daruvarcu za premlaćivanje 18-godišnje djevojke i upućivanje joj prijetnji, poslana loša i pesimistična poruka cjelokupnom društvu.

'Budući da se kao olakotna okolnost u obzir uzelo kajanje i priznanje, ništa drugo ne možemo zaključiti osim toga da će ovaj ishod ohrabriti sve buduće počinitelje rodno utemeljenog i svakog drugog nasilja. Sve skupa je još problematičnije jer medijski napisi svjedoče o tome da se radi o recidivistu, osobi koja manifestira nasilno ponašanje vrlo često s različitim posljedicama', ističu iz Foruma žena SDP-a.

Kažu kako je svakako bitno napomenuti, a što iz medija nije vidljivo, da bi u ovakvim slučajevima koristilo izricanje mjere psihosocijalnog tretmana počinitelju, uz zatvorsku kaznu, kako bi se u budućnosti minimizirala mogućnost ponavljanja djela. No, jednako tako, napominju, poznato je kako se takva mjera, unatoč postojanju zakonske mogućnosti, u Hrvatskoj izriče vrlo rijetko.

  • +13
  • +10

Darko Kovačević Daruvarac pušten iz zadarskog pritvora

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'U zemlji u kojoj svaka treća žena biva izložena nekoj vrsti nasilja, u kojoj sustavno raste broj žrtava teškog tjelesnog nasilja i u kojem je femicid u porastu, ovakva odluka ohrabruje nasilnike i krši povjerenje žrtava u pravosudni sustav i koleba ih na prijavljivanje nasilja. Ova odluka, nažalost, pokazuje da se naše pravosuđe izricanjem umanjene sankcije još nije istinski spremno suočiti s rješavanjem gorućeg problema nasilja nad ženama', poručuju iz SDP-ovog Foruma žena.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odlučilo je smanjiti kaznu zatvora s pet na četiri godine Darku Kovačeviću Daruvarcu (32) koji je brutalno premlatio i prijetio 18-godišnjoj L. G. iz Zadra. Po neslužbenim informacijama, razlog smanjenja zatvorske kazne je Kovačevićevo žaljenje i kajanje te priznanje što je uzeto u olakotne okolnosti. Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac tu vijest nije htio ni potvrditi niti opovrgnuti, kazao je samo da je presuda napisana i otpremljena na Općinski sud u Zadru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!