rupe u pravosuđu

Bošnjaković o slučaju Daruvarac: Mjenjamo zakon, prije pravomoćnosti presude neće se moći napuštati Hrvatsku

29.05.2019 u 16:23

Bionic
Reading

Dok se čeka odluka Županijskog suda u Splitu na žalbu koju je podnio odvjetnik Darka Kovačevića Daruvarca, on je priznao da je za vikend bio u Njemačkoj. Ako se pita ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića pravomoćnost presude će se ubuduće morati čekati u Hrvatskoj

Upitan da komentira aktualni slučaj Darka Kovačevića Daruvarca koji je napustio Hrvatsku jer zakonska prepreka koja bi ga u tome spriječila ne postoji, Bošnjaković je istaknuo kako je Zakon o kaznenom postupku u proceduri te da se trenutno iznalazi rješenje kako se takve situacije više ne bi ponavljale.

'Ponudit ćemo određeno rješenje koje će ići u smjeru da se ne dogodi da prije pravomoćnosti prednosti netko može napustiti područje Republike Hrvatske', rekao je ministar pravosuđa, najavivši da je radna skupina u završnoj fazi te da će zakon uskoro ići na javno savjetovanje.

Kako je pak naglasila ministrica Nada Murganić, Vlada je donošenjem niz akata i provođenjem niza aktivnosti poslala poruku da će se pravni okvir promijeniti i da će se pristupiti boljoj zaštiti žrtve, ali i pravednijoj osudi nasilnika.

'Slali smo jasne poruke da ne postoji nikakvo opravdanje za bilo koji oblik nasilja. Otvoreni smo za sve prijedloge i kritike i vrlo smo bili samokritični. Imamo kao društvo problem i na tome trebamo raditi. Udruge i predstavnici građanskih inicijativa ušli su u naša radna tijela, a svaki resor je dao svoj doprinos', kazala je Murganić, dodavši da su napori usmjereni prema prevenciji i osvještavanju, pogotovo među mladima, da se problemi ne rješavaju nasiljem.

Ministri Bošnjaković i Mrganić pristustvovali su potpisivanju Ugovora o uporabi nekretnine u Ivanić-Gradu, kojim je država Centru za socijalnu skrb Ivanić-Grad dodijelila na korištenje vrijednu nekretninu u svom vlasništvu.

  • +13
Darko Kovačević Daruvarac pušten iz zadarskog pritvora Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL