ANALIZA SABORSKE PROVALE

Uloga za Oscara: Beljak je izgubio kontrolu nad emocijama, nije blefirao agresiju

23.11.2017 u 14:59

Bionic
Reading

U jednoj od najburnijih rasprava u povijesti Hrvatskog sabora i pobuni oporbe udaranjem pločicama za replike po klupama, čemu su u srijedu svjedočili i školarci na saborskoj galeriji, osobito se istaknuo predsjednik HSS-a Krešo Beljak. U svađi oko provedbe Poslovnika Beljaku je netko iz klupa vladajućih doviknuo da je lopov, što je proizvelo njegovu izrazito burnu reakciju. Je li šef HSS-a pretjerao?

'U ime Kluba HSS-a tražim stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo za utvrđivanje štete na saborskom inventaru. A vi ćete biti odgovorni', rekao je Krešo Beljak, povisujući ton kako bi ga predsjednik Sabora Gordan Jandroković kao primatelj poruke, ali i svekolika hrvatska javnost, čuli kroz zaglušujuću buku 'udaraljki'. Potom se predsjednik HSS-a razgoropadio.  

'Ljudima je dosta više i HDZ-a i Agrokora i pljačke! Dajte to prekinite više, dajte pauzu', vikao je Beljak, na što se čuo glas nekog iz klupa vladajućih: 'Lopova Beljaka je dosta!' Netko drugi, dubljeg glasa, ponovio je ponešto obzirnije: 'I Beljaka im je dosta!'

Uslijedio je Beljakov krešendo. Hvatajući mikrofon, ustao je kao vatrom opečen.

'Dođi frajeru tu, dođi tu, dođi, ajde, 'ko je to rekao? Ajde šta, dođi tu, ajde da vas vidim, di ste? Hrabri ste kad vas ima sto, a kada ste sami, gledate u pod. Kukavice, lopovi, to ste vi', vikao je Beljak.

Saborska klupa postala mu je pretijesna, pa je sišao do govornice, a Jandroković mu je bezuspješno ponavljao: 'Kolega Beljak, niste dobili riječ, ja vas molim da se maknete s govornice.'   

  • +57
Sjednica Sabora 22. studenog 2017. Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Ljiljana Buhač, stručnjakinja za komunikaciju i neverbalnu komunikaciju, smatra da je Beljak definitivno prešao granicu pristojnog ponašanja. Po njezinu sudu, Jandroković je zbog Beljakova neprimjerenog istupa, ali i zbog ponašanja cijele oporbe u sabornici, trebao prekinuti sjednicu. 

'U javnosti se inače trudimo poslati poruke protiv nasilja i učiti djecu da moraju nenasilno rješavati sukobe, a zastupnik Beljak jučer je pozivao na fizički obračun. To sam doživjela kao njegov show jer se želi vratiti pod okrilje SDP-a. Odigrao je ulogu za Oscara da bi opravdao HSS-ovo neglasanje za nepovjerenje Vladi', tumači Buhač. 

Ni ostali oporbeni zastupnici, smatra stručnjakinja, nisu se proslavili. 

Beljakov krešendo u Saboru Autor: youtube

'Mislim da građani to nisu zaslužili, a Beljak je imao pravi ulični nastup. To je njegova osobnost. On inače ima vrlo dobru kontrolu, a ovdje su mu popustile sve kočnice i to je zapravo on, iako je prvenstveno želio dokazati SDP-ovcima da su zajedno u borbi', kaže Buhač, dodajući da je Beljak posljednji koji bi trebao izgovoriti riječ 'lopovi' s obzirom da ga vlastita prošlost u tom smislu baš i ne krasi.  

Je li predsjednik HSS-a ipak samo blefirao pozivajući kritičare iz redova vladajućih na fizički obračun?

'Ne, to nije bio blef. Govor tijela bio je agresivan, vidjela su se ramena isturena naprijed, poruka je: dođi, dođi, ako treba, i potući ćemo se. Vidjelo se i crvenilo na licu, bio je sav zajapuren. Da mu je netko došao blizu, došlo bi do osobnog kontakta', ocjenjuje Buhač, dodajući da je Beljak izgubio kontrolu nad emocijama.  

Ističe da bi svaki saborski zastupnik trebao biti role model (primjer).

'Oni trebaju biti primjer kako bi se trebalo ponašati u društvu, a jučerašnja sjednica pokazala je da je dozvoljen svaki oblik nasilja. A još ga građani plaćaju', upozorava Buhač. 

Je li se oporba mogla nekako drukčije postaviti, inzistirajući na tezi da predsjednik Sabora Gordan Jandroković krši Poslovnik ne želeći udovoljiti HSS-ovu zahtjevu za stankom kako bi premijeru Andreju Plenkoviću omogućio da što prije ode iz Sabora?

'Mogli su izaći. To bi bio pasivni otpor, bez narušavanja vlastitog imidža', odgovorila je Buhač.