BURNO JUTRO U SABORU

Grmoja: Ispričat ću se Jandrokoviću i klečati na kukuruzu, ali...

23.11.2017 u 12:35

Bionic
Reading

Nakon jutrošnje prepirke predsjednika HDZ-a Gordana Jandrokovića i Mostovog Nikole Grmoje na izvanrednoj press konferenciji u Saboru HDZ je zatražio ispriku zastupnika Mosta. Uskoro im je stigao i odgovor

'Danas je zastupnik Nikola Grmoja prijetio predsjedniku Sabora. Time je počinio kazneno djelo prijetnje. Na dva upita predsjednika Sabora 'prijetite li vi to meni?' Grmoja je oba puta potvrdio to. Zastupnici imaju imunitet za mišljenje i glasovanje, ali ne i počinjenje kaznenih djela. Prema nama u Klubu zastupnika HDZ-a, najmanje što Grmoja može učiniti je javno se ispričati predsjedniku Sabora', poručio je na press konferenciji HDZ-ovac Branko Bačić.

Grmoja je, kaže Bačić, prijetnjom dodatno urušio ugled Sabora.

Na jučerašnji dan osvrnuo se pak Josip Borić. 'Jučer smo svjedočili još gorem činu, koji je proizveo predsjednik HSS-a Krešo Beljak kada je pozvao zastupnike na fizički obračun. Naši zastupnici su se suzdržali od bilo kakve reakcije na takav čin. Ne želimo da se scene koje viđamo u parlamentima drugih zemalja pojavljuju u Saboru', rekao je Borić, dodavši kako je oporba jučer izabrala opstrukciju i negativnost.

U HDZ-u su pozvali zastupnike da smire strasti i da se bore argumentima.

  • +7
Saborska sjednica 23. 11.2017. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Grmoja: Ispričat ću se i, ako treba, klečati na kukuruzu, ali...

HDZ-u koji je zatražio Grmojinu ispriku vrlo brzo je stigao i odgovor.

'Ja sam spreman ispričati se i spreman sam i klečati, mogu i na kukuruzu, ali imam nekoliko uvjet prije toga. Pozivam premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da se ispriča zbog Ive Sanadera, da se ispriča zbog Fimi medije, da se ispriča zbog afere Planinska, da se ispriča zbog predaje Ine MOL-u, da se ispriča zbog afere Hypo. Branka Bačića, koji me pozvao da se ispričam, ja pozivam da se ispriča što je nosio torbe u aferi Fimi media od točke A do točke B. Pozivam ih da se ispričaju zbog Vladimira Šeksa koji je meni rekao da ću osjetiti 'gorke trenutke', a ja nisam ni pomišljao na sazivanje izvanredne press konferencije jer mi je netko prijetio. Pozivam ih da se ispričaju zbog ministra Marića koji je todorićev čovjek u ovoj Vladi i Todorićev projekt. Pozivam ih da se ispričaju i zbog ministra Kujundžića koji je također dio todorićevog projekta. Pozivam ih da se ispričaju što smo odustali od Agencije za lijekove, pozivam ih da se ispričaju što je ministar rekao da nema dovoljno novca da liječimo svu bolesnu djecu. Pozivam ih da se ispričaju što su 1999. dali državna jamstva Agrokoru, pozivam ih da se ispričaju zbog hrvatskog pravosuđa i presude Horvatinčiću. Pozivam ih da se ispričaju zbog koncesije na Zlatnom ratu, da se ispričaju zbog ministrice Žalac. Pozivam ih da se ispričaju zbog nezakonitog gašenja istražnog povjerenstva i gušenja istine o Agrokoru. Pozivam ih da se ispričaju zbog župana Tomaševića koji je optužen za obiteljsko nasilje, a oni govore da je to 'interna stvar HDZ-a'. Pozivam ih da se ispričaju za sve Tolušićeve promašaje u poljoprivredi. I pozivam ih da se ispričaju zbog novog Zakona o arhivima, kojima će zatvoriti arhive UDBA-e. Kada se ispričaju za to, ja ću se isto ispričati', rekao je Grmoja na press konferenciji.