odlučila vlada

Ulazak u Srbiju bez PCR testa na koronavirus, obnova zračnog prometa

21.05.2020 u 20:14

Bionic
Reading

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak prijedlog Kriznog stožera kojim je omogućen slobodan ulazak na teritorij Srbije iz inozemstva bez dosad neophodnog PCR testa na koronavirus, a nacionalna kompanija počela je postupnu uspostavu međunarodnih zračnih linija

Svim građanima Srbije i stranim državljanima na graničnim prijelazima bit će dijeljena zdravstvena upozorenja da dolaze na teritorij na kojem je koronavirus i dalje aktivan, uz preporuku kojih se mjere prevencije trebaju pridržavati u cilju sprečavanja i širenja infekcije.

Testiranje PCR testom na osobni zahtjev na cijelom teritoriju Srbije koštat će 6.000 dinara, odnosno oko 50 eura, dok će za studente i maloljetne osobe test biti besplatan, priopćila je Vlada, nakon preporuke Kriznog stožera, temeljem analize aktualne epidemiološke situacije.

Prema službenim podacima u četvrtak popodne, u Srbiji su za posljednja 24 sata napravljeni testovi za 6.918 osoba, od kojih je 86 bilo pozitivno, a od početka epidemije 6. ožujka registrirano je 10.919 zaraženih među 203.799 testiranih.

U posljednja 24 sata preminule su dvije osobe, što je ukupno 237 žrtava covida-19 za dva i pol mjeseca trajanja epidemije.

Na bolničkom liječenju su 743 pacijenta, od kojih je 12 na respiratorima.

Epidemiolozi tvrde da je epidemija u silaznoj putanji, ali da virus i dalje cirkulira, ali osjetno oslabljen, stvarajući blagu kliničku sliku oboljelih.

Srbija je danas nastavila normaliziranje poslije ukidanja izvanrednog stanja, uvedenog zbog koronavirusa, jutros su obnovljeni i prvi komercijalni letovi nacionalne aviokompanije Air Serbia na liniji Beograd-Zuerich, a najavljeno je i ponovno otvaranje linija za Frankfurt, London, Beč, te kasnije Pariz, Amsterdam, a 6. lipnja i za New York.