strava u pošti

Ukrajinsko veleposlanstvo u Hrvatskoj dobilo 'krvavi ' paket sa životinjskim očima, oglasio se i MUP

02.12.2022 u 12:59

Bionic
Reading

Nekolicini ukrajinskih veleposlanstava diljem svijeta poslani su 'krvavi paketi' koji sadrže životinjske oči, tvrde vlasti u Kijevu. Među njima je, prenosi Sky News, i veleposlanstvo u Hrvatskoj

Paketi, natopljeni tekućinom 'karakteristične boje', poslani su ukrajinskim veleposlanstvima u Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Italiji te onom u Hrvatskoj. Primili su ih i generalni konzulati u Napulju i Krakovu.

O paketu koje je dobilo ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu oglasio se i MUP.

'Možemo potvrditi da je odgovorna osoba Veleposlanstva Ukrajine u Zagrebu obavijestila policiju kako su današnjeg jutra od djelatnika pošte trebali preuzeti pošiljku/pismo. Međutim, pošiljku/pismo su odbili zaprimiti i to zbog upozorenja ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova da su i druga ukrajinska veleposlanstva diljem Europe s adrese tog pošiljatelja zaprimila sumnjive pošiljke', priopćili su iz MUP-a.

Hrvatska je odmah pružila svu pomoć

'Odmah po saznanju policija je poduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a u koordinaciji s drugim sigurnosnim službama i u kontaktu s ukrajinskim Veleposlanstvom. Diplomatska i konzularna predstavništva stranih država u RH pa tako i Veleposlanstvo Ukrajine su objekti čija zaštita se provodi temeljem važeće Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, a o čemu se, iz razumljivih razloga, detalji ne iznose u javnost. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a pošiljka/pismo je u posjedu policije te će se prema njemu postupati s ciljem utvrđivanja porijekla i sastava', poručuju iz MUP-a.

Kako doznajemo, premijer Andrej Plenković također je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, te se čuo i sa ukrajinskim veleposlanikom Vasiljem Kiriličem. Hrvatska je, kažu nam u Vladi, odmah pružila svu pomoć ukrajinskom veleposlanstvu.

Zbog sumnjivog paketa u zgradu ukrajinskog konzulata u češkom Brnu pozvani su i pripadnici protueksplozijske jedinice.

Podsjetimo, nekoliko pisama-bombi otkriveno je u Španjolskoj ovaj tjedan, a poslana su u ured španjolskog premijera, ukrajinsko veleposlanstvo i tvrtku za proizvodnju oružja koja opskrbljuje Ukrajinu.

Nejasno je jesu li incidenti povezani, ali čini se da su dva pisma poslana u Španjolsku došla od istog pošiljatelja, jer je na pakiranju pronađena identična adresa e-pošte.

U ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu eksplodirala pismo-bomba Izvor: Profimedia / Autor: Thomas COEX / AFP

Zbog pisma-bombe u ukrajinskom veleposlanstvu te u drugim institucijama u Španjolskoj, pitanje je li u kontaktu s ukrajinskim veleposlanstvom u Hrvatskoj postavljeno je i Plenkoviću. 'MUP brine o sigurnosti, brine i o sigurnosti stranih predstavništava', rekao je Plenković prije nego što je javnost doznala za incident u ukrajinskom veleposlanstvu u Hrvatskoj.