neobično sastavljanje liste

Ukrajinski predsjednik zastupnike svoje stranke traži među građanima, mogu se prijaviti na internetskoj stranici, ali i proći detektor laži

27.05.2019 u 16:41

Bionic
Reading

Suradnici ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozvali su u ponedjeljak građane da im se jave ako se žele kandidirati na prijevremenim izborima u srpnju za njegovu novu stranku Sluga naroda, obećavajući da će preuzeti vlast od diskreditirane političke elite.

Kandidati, koji kao i bivši komičar ne moraju imati prethodno političko iskustvo, mogu aplicirati putem internetske stranice na kojoj mogu navesti svoje preporuke i prijedloge novih zakona, kazali su dužnosnici stranke.

Provjerit će ih se pomoću međunarodnih tvrtki. Dužnosnici stranke, koja nosi ime televizijskog showa kojim se Zelenski proslavio, mogli bi koristiti i detektor laži kako bi provjerili je li kandidat iskren.

Zelenskijeva stranka nema zastupnika u parlamentu. Pobjeda na prijevremenim izborima omogućila bi mu da odlučuje o sastavu nove vlade i provede reforme koje bi se mogle dopasti njegovim biračima i međunarodnim donatorima zemlje.

Ankete pokazuju da bi njegova stranka doista mogla pobijediti, ali i da neće dobiti apsolutnu većinu.

Komičar Zelenski pobijedio je sigurnom većinom na prošlomjesečnim predsjedničkim izborima obećavajući borbu protiv korupcije i nov pristup politici.

  • +12
Vladimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Kao prvo, ta osoba trebala bi biti visoko moralna, s duboko usađenim principima i željom da razumije i provodi zadaće koje pred nju postavi ukrajinsko društvo", rekao je vođa stranke Dmitro Razumkov.

Stranka nije željela reći tko će im biti kandidat za premijera niti s kime bi mogli koalirati.