Oleksij Reznikov

Ukrajinski ministar obrane: Rusi planiraju veliku ofenzivu 24. veljače, mobilizirali su 500.000 vojnika

02.02.2023 u 08:37

Bionic
Reading

Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, rekao je da Rusija priprema novu veliku ofenzivu i upozorio da bi ona mogla započeti 24. veljače

Naveo je da je Moskva okupila tisuće vojnika kako bi obilježila prvu godišnjicu počettka invazije. Prema njegovim riječima Moskva je mobilizirala oko 500.000 vojnika za ofenzivu. Govoreći za francuske medije Reznikov je upozorio da će Rusija dignuti veliki kontingent trupa. Osvrćući se na rusku mobilizaciju od 300.000 vojnika u rujnu prošle godine, ustvrdio je da brojke na granici sugeriraju da bi stvarna veličina mogla biti bliža 500.000.

"Ne podcjenjujemo našeg neprijatelja. Službeno su najavljivali 300.000, ali kada vidimo vojsku na granicama, po našim procjenama to je puno više.', rekao je. Napad bi također obilježio ruski Dan branitelja domovine 23. veljače, koji slavi vojsku. U međuvremenu, tri su osobe poginule u napadu na grad Kramatorsk, a osam je ranjeno u gradu u regiji Donecku kad je ruski projektil pogodio stambenu zgradu, rekao je guverner pokrajine. Spasioci pretražuju ruševine i očekuje se da će broj žrtava biti veći.

  • +18
Rat u Ukrajini 26.01.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

"Jedini način da zaustavimo ruski terorizam jest da ga porazimo", napisao je Zelenskij na društvenim mrežama o napadu. "Tenkovima. Borbenim zrakoplovima. Raketama dugog dometa", napisao je. Ukrajina je nedavno ponovno zatražila borbene zrakoplove da se zaštiti od zračnih napada nakon što su Njemačka, SAD i Velika Britanija pristale poslati im tenkove.