SAD osporava ruskog predsjednika

Ukrajinski borci još se drže nakon što je Putin objavio pobjedu u Mariupolju

22.04.2022 u 08:39

Bionic
Reading

Ukrajinski borci u petak drže posljednje uporište u Mariupolju nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio pobjedu u najvećoj bitki u ovom ratu te proglasio lučki grad "oslobođenim" nakon višetjednog nemilosrdnog bombardiranja

Sjedinjene Države međutim u četvrtak su osporile Putinovu tvrdnju i rekle da ukrajinske snage još uvijek pružaju otpor u gradu. Putin je svojim snagama naredio da blokiraju golemu čeličanu Azovstal u kojoj Ukrajinci odolijevaju nakon što su odbili raniji ultimatum da se predaju ili će umrijeti. Ukrajina je rekla da Putin želi izbjeći konačni sukob u Mariupolju jer mu nedostaje vojnika da porazi ukrajinske borce. No ukrajinski su dužnosnici također pozvali na pomoć u evakuaciji civila i ranjenih vojnika. Na sastanku u Kremlju koji je prenosila televizija, Putin je čestitao svom ministru obrane i ruskim vojnicima na "borbenim naporima za oslobađanje Mariupolja" i rekao da nije potrebno napadati industrijsku zonu u kojoj se nalazi Azovstal.

"Nije potrebno penjati se u ove katakombe i puzati ispod zemlje kroz te industrijske objekte... Blokirajte to industrijsko područje tako da ni muha ne može proći", rekao je Putin. Mariupolj, glavna luka u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu, nalazi se između područja koje drže ruski separatisti i crnomorskog poluotoka Krima koji je Moskva anektirala 2014. Zauzimanje grada omogućilo bi Rusiji da poveže ta dva područja.

  • +4
Situacija u Azovstalu, Mariupolj, 14. travnja Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Premda je za Putina to prva velika nagrada otkako su njegove snage prošli mjesec istjerane iz glavnog grada Kijeva i sjeverne Ukrajine, daleko je od nedvosmislene pobjede koju je Moskva očekivala nakon višemjesečne borbe u gradu pretvorenom u ruševine. U kasnonoćnom obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija čini sve što je u njezinoj moći kako bi mogla "govoriti o barem nekim pobjedama", uključujući mobilizaciju novih bataljunskih taktičkih skupina.

"Oni mogu samo odgoditi neizbježno - vrijeme kada će osvajači morati napustiti naš teritorij, uključujući Mariupolj, grad koji i dalje pruža otpor Rusiji bez obzira na ono što okupatori govore", rekao je Zelenski. Mariupoljski gradonačelnik Vadim Bojčenko izjavio je u četvrtak za Reuters da samo Putin može odlučiti o sudbini 100.000 civila koji su još uvijek zarobljeni u gradu.

  • +14
Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

"Važno je shvatiti da su životi ljudi koji su još uvijek tu u rukama samo jedne osobe - Vladimira Putina. I sve smrti koje će se odsad dogoditi bit će u njegovim rukama", rekao je Bojčenko u intervjuu. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres predložio je u utorak četverodnevnu humanitarnu stanku u borbama za vrijeme pravoslavnog Uskrsa. Ukrajinci i Rusi pretežno su pravoslavni kršćani, a Uskrs obilježavaju 24. travnja. Ukrajinska udruga crkvi i vjerskih zajednica zasebno je predložila uskršnje primirje.

Zelenski je u četvrtak rekao da je Rusija "odbacila prijedlog za uspostavu uskršnjeg primirja". Nije odmah bilo jasno na koji prijedlog o primirju misli Zelenski. Nije bilo odmah ruskog komentara. Pomoćnica predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Olena Simonenko rekla je na ukrajinskoj televiziji da su ruske snage u četvrtak zauzele 42 sela u istočnoj regiji Donecka, ali da bi ih Ukrajina uskoro mogla vratiti.