utvrda na moru

U paklu Azovstala su i četvorica Hrvata. Posljednji put jedan od njih javio se prije tri dana

21.04.2022 u 18:00

Bionic
Reading

Među nekoliko stotina ukrajinskih marinaca i pripadnika pukovnije Azov koji, utaboreni u kompleksu čeličane Azovstal u Mariupolju kao posljednjoj utvrdi opkoljenoga grada, već danima odbijaju žestoke topničke i zračne napade ruske vojske i čečenskih snaga, nalaze se najmanje četvorica Hrvata, i to jedan Dalmatinac i tri Slavonca

Oni se u Mariupolju bore na strani pukovnije Azov, a prema riječima sugovornika Slobodne Dalmacije, bivšega profesionalnog hrvatskog vojnika i pripadnika specijalnih postrojbi, koji je s njima u kontaktu bio posljednji put prije tri dana, "došlo je do blokade svih vijesti od naših gore, nije dobro...".

  • +4
Situacija u Azovstalu, Mariupolj, 14. travnja Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

'Naš Toni iz Dalmacije javio mi se prije tri dana, on je zapovjednik desetine u Azovu. Napisao mi je da su on i još trojica naših u tunelima Azovstala i da su ostali na minimalnoj municiji, da otimaju od mrtvih Rusa kako bi se imali čime boriti. Od tada ni glasa od njih, bojim se scenarija Ovčare', kazao nam je sugovornik Slobodne, aludirajući na to da bi se u Mariupolju mogao dogoditi stravičan pokolj nalik onome u Vukovaru u noći između 20. i 21. studenoga 1991. godine, kada su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba ubili dvije stotine hrvatskih branitelja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.

  • +6
Čečeni u Mariupolju Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia