najambiciozniji protunapad

Ukrajinska vojska opisala ofenzivu: Glavni udarac tek treba doći

23.06.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Ukrajinske oružane snage zaustavile su rusku ofenzivu prema gradovima Kupjansku i Limanu na istoku zemlje i napreduju na jugu, rekla je u petak zamjenica ministra obrane Hana Maliar

"Imali smo žestoke borbe u smjeru Kupjanska i Limana, ali su naši vojnici zaustavili neprijatelja", izjavila je Maliar za ukrajinsku televiziju.

Ukrajina je u ranoj fazi svog najambicioznijeg protunapada otakao je Rusija pokrenula invaziju u veljači 2022. i kaže da je preuzela kontrolu nad osam sela, što su njezini prvi značajni uspjesi na bojištu u sedam mjeseci.

Međutim, Rusija i dalje drži dijelove teritorija u istočnoj i južnoj Ukrajini, a ukrajinske snage tek se trebaju probiti do glavnih obrambenih linija koje je Rusija pripremala mjesecima.

"Da, pred nama su još glavni događaji. Glavni udarac tek treba doći", kazala je Maliar.

Ona je rekla da ruske snage i dalje imaju za cilj dobiti kontrolu nad cijelim regijama Donecka i Luhanska na istoku zemlje.

Ukrajinska vojna operacija na jugu odvija se prema planu i njezine snage napreduju iako ih minska polja usporavaju, kazala je.

"U vojsci, po njezinim izvješćima i položajima, sve se odvija prema planu. Ne treba očekivati da će ofenziva biti vrlo brza", rekla je Maliar.

"Svakoga dana napredujemo... Da, to je postupno, ali naše snage se učvršćuju na ovim granicama i napreduju postojano."

Reuters nije uspio provjeriti stanje na bojištu. Obje strane kažu da je druga pretrpjela velike gubitke otkako je Ukrajina započela svoju protuofenzivu, a Moskva nije priznala nedavna vojna postignuća Ukrajine.