oklopni transporter

Ukrajincima stižu moćne modificirane Oncille, doznajte što sve preinake uključuju

13.03.2024 u 08:24

Bionic
Reading

Poljska tvrtka Mista izvijestila je ovih dana da je proizvela stoti oklopni transporter Oncilla za obrambene snage Ukrajine. Ova vozila, nazvana po južnoameričkoj divljoj mački srodnoj ocelotu, značajno su modificirana prema ukrajinskim iskustvima s bojišnice, a tportal donosi što će sve Mistini dizajneri preinačiti na oklopnjaku koji bi uskoro trebao dobiti nasljednika

Direktor Miste Oleksandr Leščenko izjavio je prošlog tjedna da njegova tvrtka aktivno surađuje s ukrajinskim vojnicima na prvim crtama obrane i proučava njihova iskustva u korištenju Oncille. Pritom je napomenuo da je Mista razvila kvalitetnu mrežu servisa za postojeće Oncille da bi ta vozila što prije stigla na bojište.

Leščenko je priznao da je tijekom dvogodišnjeg sukoba nekoliko primjeraka Oncille ozbiljno oštećeno ili potpuno uništeno. Pritom nije precizirao gubitke, ali je naglasio da konstruktori iz tvrtke Beryl Design Bureau spremaju određene preinake kako bi dodatno zaštitile posade i pojačale borbenu moć buduće Oncille II.

'Dobivamo puno povratnih informacije od vojnika koji koriste našu opremu tijekom borbi u Ukrajini. To nam pomaže ne samo da doradimo i poboljšamo naš postojeći proizvod, već i da planiramo njegov daljnji razvoj. Zato naši dizajneri već rade na vozilu Oncilla II. Želimo da to bude naš odgovor na potrebe prve crte bojišnice. Želimo iskoristiti sva naša najbolja iskustva u zaštiti od mina', rekao je Leščenko, a prenose ukrajinski mediji.

U Misti pak nerado govore detaljnije o preinakama. Zasad je poznato da će vozilo koje prevozi posadu od tri osobe i desantnu skupinu od šest vojnika imati modificiranu karoseriju te biti veće i teže od aktualnog modela težine devet tona. Uz to, umjesto postojećeg Deutzovog motora od 190 konjskih snaga ugradit će se snažniji motor.

Jači kalibar za uništavanje sveprisutnih dronova

Buduće Oncille trebale bi dobiti i snažniji borbeni modul, a on će zamijeniti trenutnu daljinski upravljanu strojnicu NSVT kalibra 12,7 milimetara, opremljenu optičkim monokularnim periskopskim ciljnikom koji omogućuje povećanje od 1,2 i vidno polje od 50 stupnjeva.

'Jedan od naših ciljeva je opremiti Oncillu II novim daljinski upravljanim borbenim modulom sa strojnicom kalibra 14,5x114 milimetara i dometa do 2000 metara te opremljenu termovizijskom kamerom', precizirao je Oleksij Huzijev, potpredsjednik uprave Miste. Teška strojnica tog kalibra trebala bi omogućiti posadi vozila da se bori ne samo protiv pješaštva, već i protiv fortifikacijskih objekata i lakih oklopnih vozila, poput široko rasprostranjenih oklopnih transportera i borbenih vozila sovjetske proizvodnje, a koja su još u sastavu ruskih snaga.

U Misti su uvjereni da će nova strojnica većeg kalibra biti pogodna i za borbu protiv zračnih ciljeva, posebice bespilotnih letjelica koje su se pokazale kao ključni sustavi u rusko-ukrajinskom ratu. Prema ocjenama analitičara, Oncilla II bi u tom slučaju bila idealna za protuzračnu obranu kritičnih infrastrukturnih elemenata, posebice ako dobije i radar.

Keramikom protiv puščanog streljiva

U Misti potvrđuju i povećanje razine zaštite za posadu i desantnu skupinu koju prevozi do mjesta iskrcavanja. Trenutni model može izdržati pogodak iz streljiva kalibra 7,62x39 milimetara s udaljenosti od 30 metara i eksploziju do osam kilograma eksploziva. Najavljena ugradnja keramičkih oklopnih ploča znatno će povećati sigurnost na bojnom polju, premda još uvijek nije precizirano koje kalibre uključuje ta modifikacija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ukranian Military

Valja reći i da bi nova Oncilla trebala dobiti prednje i stražnje optičke senzore, najvjerojatnije s termalnim i noćnim kamerama, dodatne bacače dimnih granata, kao i nova vrata na oklopnom krilu.

Oncilla Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Zinnsoldat

Prema nekim najavama, Oncilla II zadržat će postojeću komunikacijsku opremu u obliku dva radijska prijemnika R-173PM u frekvencijskom rasponu od 30.000 do 75.999 kiloherca te interfonski sustav za posadu AVSK-1, kao i radionavigacijsku opremu koja utvrđuje lokaciju, vrijeme i vektor apsolutne brzine kretanja vozila pomoću radiosignala sustava GLONASS i GPS NAVSTAR.