objavili video

Ukrajinci se rugaju Rusima: Čini se da je netko izgubio podmornicu

22.09.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je video na društvenoj mreži X (bivši Twitter), u kojem ismijavaju Rusiju zbog gubitka podmornice Rostov na Donu u kopnenom ratu

I više od tjedan dana nakon razornog ukrajinskog napada na ključnu crnomorsku luku, u kojoj je uništena i ruska podmornica Rostov na Donu, Ukrajinci se izruguju Rusima na društvenim mrežama. Podmornica je uništena prošle srijede tijekom popravka na suhom doku brodogradilišta u okupiranom Sevastopolju.

'Želite znati zašto će Ukrajina dobiti rat? Pa, između ostalog, mi smo zemlja s malo ratnih brodova, a upravo smo uništili rusku podmornicu', rekli su Ukrajinci u videu koji je objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane na X-u, ismijavajući svoje protivnike. Ukrajinska mornarica naime ima vrlo ograničene kapacitete, a svoj glavni ratni broj potopili su nedugo nakon početka rata da ne bi pao u ruke Rusima.

Fotografije koje su se pojavile na internetu u danima nakon napada na Sevastopolj prikazuju da je dizel-električna podmornica iz poboljšane klase Kilo – Rostov na Donu – ozbiljno oštećena te da vrlo vjerojatno neće moći biti popravljena.

Kako piše Insider, prvi je to put tijekom ovoga rata da su Ukrajinci uništili rusku podmornicu, a prema riječima stručnjaka za rat Franz-Stefana Gadyja, to je ujedno prvi put od 1945. da su Rusi tijekom ratovanja izgubili podmornicu.

Rostov na Donu jedna je od šest podmornica iz projekta 636.3., a sudjelovala je u okršajima prije invazije na Ukrajinu. Konkretnije, 2015. iz Sredozemnog mora lansirala je rakete na objekte terorista tzv. Islamske države u Siriji.

Uništena podmornica dužine je 73,8, a širine 9,9 metara, dok joj površinska brzina iznosi 12 čvorova, tj. oko 22 kilometra na sat, a podvodna 19,8 čvorova, odnosno 46 kilometara na sat. Istisnina joj je 2300 tona pri površinskoj plovidbi, a ispod površine raste na 3040 tona. Radna dubina uranjanja iznosi 240 metara, a najdublje može zaroniti na oko 300 metara.

Rostov na Donu Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Mil.ru

Podmornica je pogođena u noći 13. rujna, kada je bila na popravku na suhom doku brodogradilišta u Sevastopolju, dok se pored nje nalazio veliki desantni brod Minsk iz klase Projekt 775, a koji je također pretrpio velika oštećenja. Vjeruje se da su napad na rusku podmornicu i desantni brod mogli izvesti ukrajinski borbeni avioni i to francusko-britanskim krstarećim raketama SCALP/Storm Shadow, o kojima je tportal već pisao. Napad na Rostov posljednji je u nizu većih ukrajinskih napada na okupirani Krim. Kijev se nada da će u konačnici učiniti poluotok neodrživim za ruske snage.