ništa nije vječno

Ukrajinci se domislili kako uništiti ruske tenkove kornjače

15.05.2024 u 10:19

Bionic
Reading

Početkom travnja nova vrsta ruskog oklopnog vozila stigla je na bojišnicu u Ukrajinu. Tenkovi kornjače zapravo su modificirani modeli T-62, T-72 ili T-80 s dodatnim metalnim oklopom

Posljednjih dana ukrajinske trupe uništile su nekoliko kornjača dokazujući da nijedna ratna inovacija ne traje vječno.

Tenkovi kornjače kretali su se isprva bez problema prema ukrajinskim položajima, uklanjajući mine prednjim valjcima, tako da su se druga vozila mogla dovoljno približiti i iskrcati pješaštvo.

Dok su se borili s nestašicom artiljerije, uzrokovanom blokadom u američkom Kongresu, Ukrajinci su se oslanjali na nacionalnu mrežu malenih radionica koje su svakog mjeseca proizvodile do 100.000 jeftinih FPV dronova. Svaki dron može letjeti nekoliko kilometara i nositi oko pola kilograma eksploziva. I onda su se Rusi prilagodili i dodatno zaštitili tenkove, piše Business Insider.

Jer dronovi teško mogu uništiti tenkove kornjače i druga vozila s teškim oklopom iako mogu biti smrtonosni za pješaštvo.

Kada je blokada ukinuta krajem prošlog mjeseca, Pentagon je hitno dopremio 1,4 milijarde dolara vrijedno streljivo u Ukrajinu. Granate i projektili, u kombinaciji s velikom pošiljkom koja dolazi iz Češke, mijenjaju dinamiku duž linije fronta.

Nakon što ruske pukovnije napadnu, ukrajinske brigade sada mogu ispaliti granate i u kombinaciji s dronovima uništavaju velik broj tenkova kornjača.

Slabašna bespilotna letjelica s pola kilograma eksploziva teško može probiti metalni krov, ali topnička granata može to učiniti. Nakon što probije oklop, granata pretvori tenk u pećnicu.

Poseban problem za tenkove kornjače predstavlja slaba vidljivost kroz dodatno zavaren metalni oklop.

Ukrajinci će se još više naoružavati u nadolazećim tjednima i mjesecima te bi im moglo biti lakše onesposobiti tenkove kornjače. A to bi moglo natjerati Ruse da odustanu od sirovog dizajna tih vozila - ili da ga barem modificiraju. Ali smanjivanje metalnog oklopa dovelo bi ih u situaciju da budu ranjiviji pred FPV dronovima.

Stoga će biti zanimljivo vidjeti kakve će protumjere poduzimati.