ukrajinski front

Protiv malih dronova ne pomažu ometači i kalašnjikovi, ruski vojnici imaju neobičnu molbu

14.05.2024 u 12:59

Bionic
Reading

S obzirom na sve učestalije korištenje malih dronova u ratu u Ukrajini, jedno je oružje postalo dragocjeno i vrlo traženo među vojnicima na prvoj liniji bojišnice

Razne vrste malih dronova koriste obje strane u ratu, i Rusi i Ukrajinci, a iskustvo s prve linije pokazalo je da najbolje oružje protiv njih nisu ni automatske puške ni elektronički ometači, već da je to 'obična' sačmarica. To je oružje, tvrde vojnici i jedne i druge strane, najučinkovitije i presudno je za zaustavljanje napada jeftinim malim dronovima koji nose manje količine eksploziva, ali su dovoljno ubojiti za pješaštvo ili za oštećivanje raznih vozila, od kamiona za prijevoz vojnika i opreme do tenkova.

Prije godinu dana ruski vojni bloger obavijestio je da njihove trupe hitno trebaju sačmarice kako bi se nosile s nadolazećom lavinom ukrajinskih FPV dronova. To su letjelice kojima upravlja osoba s posebnim naočalama i one joj omogućavaju da vidi ono što prikazuje kamera na njima, a kratica FPV dolazi od engleskog first person view, odnosno pogled iz prvog lica. Sada su takve bespilotne letjelice posvuda, a Rusi na prvoj liniji doslovno mole za sačmarice jer im ometači otkazuju. U međuvremenu, Ukrajinci, za koje se čini da se suočavaju s mnogo manje kamikaza, obučavaju svoje trupe kako da koriste sačmarice za obaranje dronova, piše Forbes.

Ruski operateri FPV dronova Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Mnogo je elektroničkih ometača s obje strane, ali proizvođači dronova stalno mijenjaju svoje radne frekvencije i koriste radiouređaje otporne na smetnje, tako da ometač koji je radio prošli tjedan možda to neće činiti ovaj tjedan, ostavljajući trupe na zemlji izloženima. Ukrajina sada isporučuje toliko FPV-ova da ih imaju dovoljno da ulove čitave vodove ruskih pješaka i eliminiraju ih jednog po jednog.

U razgovoru za ruske novine Lenta prošlog mjeseca, umirovljeni pukovnik Andrej Koškin rekao je da kada elektroničko ratovanje zakaže, sačmarica može biti rješenje: 'Moram reći da se čak i obična sačmarica, s kojom idete u lov, pokazuje učinkovitijom od strojnice koja pokušava oboriti dron.' Neke ruske jedinice opremljene su njima, a na društvenim medijima nedavno je prikazan video dvojice vojnika koji pokušavaju srušiti dron. Onaj koji je pucao iz jurišne puške kalašnjikov nije uspio, no onaj koji je pucao iz sačmarice uspio je u tome.

U drugim ruskim jedinicama pak traže improvizirana rješenja koja bi omogućila rušenje dronova, pa tako društvenim mrežama kruži i video koji prikazuje kako se podcijevni bacač granata GP-25 može prenamijeniti u ispaljivač patrona za sačmaricu i tako srušiti bespilotnu letjelicu. Postoji još jedno improvizirano rješenje, a riječ je o postavljanju adaptera na kraj cijevi kalašnjikova, pomoću kojeg se ispaljuje sačma, a za koji se kaže da može srušiti dron na udaljenosti od 30 metara.

Prema pisanju Forbesa, Ukrajina je navodno nabavila 4000 sačmarica Escort BTS12 od turske tvrtke Hatsan, za koje se kaže da mogu srušiti dron na udaljenosti do 120 metara, a ukrajinska vojska održava i tečajeve za njihovo učinkovito korištenje u obrani od bespilotnih letjelica. U budućnosti će po jedan vojnik u svakom vodu možda morati biti posvećen obrani od dronova, a bilo je i prijedloga da se svi opreme nekom vrstom lakog naoružanja koje ispaljuje sačmu, pa se u tom smislu eksperimentiralo prilagodbom ukrajinskog pištolja MSD-5 s pet cijevi za ispaljivanje signalnih raketa i drugog streljiva.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Armourer's Bench

No zaključak je da je korištenje sačmarica ili modificiranog oružja protiv dronova samo djelomično rješenje. U mnogim slučajevima vojnici nisu ni vidjeli ni čuli FPV dronove da im prilaze, a i Rusi i Ukrajinci sve više koriste one s termalnim kamerama za noćne napade, pa bi bez nekog oblika noćne optike sačmarice bile beskorisne. Tu je i problem evolucije naoružanja, pa se može očekivati da će, ako bi se sačmarice počele koristiti u većem broju i ako bi imale dobre rezultate, dronovi evoluirati. Tako jedna američka tvrtka već proizvodi oklopnu bespilotnu letjelicu nazvanu Udovica, a koja može izdržati pogodak sačmom.