SKANDALOZNO

Ukrajinci prodali Hrvatskoj jemenske zrakoplove?

Bionic
Reading

MiG-ovi 21 koje je MORH kupio od Ukrajine pripadaju Jemenu, doznaje Slobodna Dalmacija. Ključni detalj je pismo Uprave za nabavu ratnog zrakoplovstva Jemena upućeno MORH-u, iz ožujka 2012, a potpisuje ga general Muhamed Saleh al-Ahmer, zapovjednik jemenskog zrakoplovstva

Slobodna Dalmacija je u posjedu pisma u kojem se nalazi broj ugovora o remontu te serijski brojevi jemenskih MiG-ova koji su ostali u Ukrajini zbog manjkavosti u remontu, a koji su Hrvatskoj sada prodani kao ukrajinski zrakoplovi. MORH je kupio pet takvih zrakoplova. Taj dopis u kojem se izravno i nedvojbeno navodi Jemen kao vlasnik zrakoplova, u Vojno-sigurnosnoj obavještajnoj agenciji (VSOA) proglasili su krivotvorinom. Časnik Samostalne službe za vojni zračni promet čak je u vrhu MORH-a izjavio kako je pismo falsifikat, jer nije stiglo iz Jemena, nego iz Londona. Ipak, Slobodna Dalmacija navodi da je očito da je pismo poslano iz Jemena, ali je zbog poluratnog stanja u toj zemlji zaobilazno putovalo.

Tragovi ove akcije vode prema Samostalnom odjelu za vojni zračni promet iz kojeg, kako doznaje Slobodna Dalmacija, pojedini časnici komuniciraju s ukrajinskim trgovcem oružja Jurom Poljevoljom, a preko ukrajinskog predstavnika tvrtke Aeropartner iz Zagreba. Postavlja se pitanje zašto je VSOA na cijeli slučaj krivotvorenja podrijetla pisma sjedila prekriženih ruku.

MORH: Dostavili su nam sve dokumente

Ukrajinska tvrtka Ukrspecexport potkrijepila je svoje vlasništvo nad nekolicinom zrakoplova MiG 21 koje je MORH otkupio dokumentima državnih tijela Ukrajine - stoji u očitovanju iz Ministarstva obrane RH, u kojem se dodaje da se odgovor odnosi i na upit Slobodne Dalmacije tko je iz VSOA-e ministru obrane sumnjivu vlasničku dokumentaciju kupljenih MiG-ova prezentirao kao vjerodostojnu. Unatoč traženju da se precizira o kakvim je vlasničkim dokumentima riječ, očitovanje iz MORH-a nisu dobili ni nakon nekoliko dana čekanja.