PAMETAN SUSTAV

Ukrajinci nabavljaju 'australsku praćku' koja obara male dronove, evo što sve može

09.10.2023 u 05:59

Bionic
Reading

Australija namjerava isporučiti Ukrajini prvu seriju od 10 sustava Slinger (praćka), dizajniranog za učinkovitu borbu protiv bespilotnih letjelica. Australska tvrtka Electro Optic Systems, poznatija kao EOS, potvrdila je da će Kijev do kraja godine dobiti njihove protudronove, a tportal donosi više o sustavu koji je razvijen upravo na temelju lekcija naučenih u suvremenim konfliktnim regijama poput Ukrajine

Vijest o skorašnjem dolasku Slingera u Ukrajinu objavila je australska televizijska kuća ABC, navodeći da se u krugu EOS-ove tvornice u Canberri obavljaju posljednja testiranja tog sustava. ABC ističe da je on dizajniran za borbu protiv široko raširenih bespilotnih letjelica po cijeni koje si zemlje poput Ukrajine mogu priuštiti te dodaje da bi Kijev trebao dobiti ukupno 160 Slingera. Njih će koristiti mobilne postrojbe ukrajinske protuzračne obrane.

Slinger se može montirati na civilne kamione i pick-up vozila, što poboljšava mobilnost samog sustava, a također omogućuje montažu na bilo koje prikladno vozilo. Sastoji se od topa tipa Hughes M230LF kalibra 30 puta 113 milimetara i FN-ove strojnice MAG kalibra 7,62 milimetra. U sustav je ugrađen i stabilizator za pomoć u učinkovitoj paljbi, čak i u pokretu.

Slinger može koristiti programabilno visokoeksplozivno streljivo s radiofrekvencijskom aproksimacijom za gađanje bespilotnih letjelica veličine kvadrokoptera Mavic na visini do 800 metara.

Protuotrov za široko rasprostranjene kineske dronove

Otkrivanje i praćenje ciljeva osiguravaju kompaktni optičko-elektronski sustav i 4D radar, s time da optički senzori (termalni, noćni i televizijski kanali) mogu otkrivati ciljeve na udaljenosti do 13,7 kilometara, a identifikacija cilja, ovisno o kanalu i njegovoj vrsti, može se provesti na udaljenosti do 4,7 kilometara.

Prema navodima proizvođača, koji je testirao sustav na popularnim kineskim komercijalnim dronovima, Slinger u kombinaciji s optičko-elektronskim sustavom i radarom pokazuje visoku preciznost protiv malih zračnih ciljeva poput komercijalnog drona Phantom, kakav proizvodi kineska tvrtka DJI, a može se prepraviti i koristiti za vojne svrhe.

Sustav Slinger Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EOS

EOS, konkretno, ističe da je Slinger u stanju uništiti DJI-jev dron Matrice na udaljenosti od 1,4 kilometara, a Phantom na udaljenosti od kilometra. Domet otkrivanja cilja putem optoelektronskog sustava iznosi 12 kilometara dnevnim kanalom, odnosno 13,7 kilometara noćnim kanalom. Također, Slinger je pogodan za učinkovitu paljbu po kopnenim i zračnim ciljevima poput helikoptera.

Sustav je težak do 400 kilograma, što ga čini pogodnim za ugradnju na platforme s kotačima i gusjenicama, kako civilne, tako i vojne. Slinger može koristiti streljivo za otkrivanje blizine mete s radiofrekvencijskim upaljačem, što mu omogućuje da zahvati male dronove. Prema dostupnim podacima, brzina paljbe s ugrađenom termovizijom i uređajima za noćno gledanje iznosi mu 100 ili 200 metaka u minuti.

Zanimanje pokazali i Amerikanci

Vrijedno je napomenuti da su ukrajinske vlasti naručile 110 ovih sustava za ugradnju na oklopne transportere M113, a još 50 naručila ih je tvrtka Practika te planira ugraditi ove module na svoja oklopna vozila. Ukupni iznos narudžbe je oko 170 milijuna dolara, a EOS napominje da se Slinger može ugraditi podjednako na platforme s kotačima i gusjenicama, uključujući taktička vozila poput američkog HMMWV-a i ukrajinskog Kozaka 2M.

Valja napomenuti da je EOS počeo s proizvodnjom Slingera početkom ove godine, a nedavno ga je testirala američka vojska na poligonu Redstone u saveznoj državi Alabami. Slinger je za tu priliku postavljen na GMC-ov pick-up kamionet Denali, a svrha dvotjednog ispitivanja bila je dokazati njegove performanse i tehničku spremnost. U australskoj tvrtki najavljuju mogućnost korištenja preciznog streljiva koje proizvodi američki Northrop Grumman, a za koje je zainteresirana australska vojska.

Prošli mjesec ukrajinski veleposlanik u Australiji Vasil Mirošničenko nazočio je testiranju Slingera u krugu EOS-ove tvornice u Canberri, svjedočeći iz prve ruke da sustav nepogrešivo ruši male dronove, a oni, bez obzira na veličinu, mogu nanijeti veliku štetu, osobito u urbanim područjima.

'Sve je u cijeni, ali nikad ne znate kako taj dron cilja i što će točno uništiti', rekao je Mirošničenko. Inače, Slingerova cijena iznosi oko 1,5 milijuna dolara, a cilj mu je srušiti dronove po cijeni između 155 i 1550 dolara.