harkivska oblast

Najmanje 51 osoba ubijena u ruskom napadu na istoku Ukrajine

05.10.2023 u 16:59

Bionic
Reading

Najmanje 51 osoba među kojima jedno dijete ubijeni su u četvrtak u ruskom napadu na selo Hroza na istoku Ukrajine, koji su osudili Ujedinjeni narodi, Europska unija i čelnici pojedinih zemalja

U večernjim satima završena je potraga za preživjelima u selu Hrozi desetkovanom ruskim napadom, objavila je državna služba za izvaredna stanja.

"Operacije pomoći i potrage su završene", objavila je služba na Telegramu zadnje podatke tragedije: 51 mrtav među kojima jedno dijete i šest ranjenih.

Guverner Harkivske oblasti Oleh Sinehubov rekao je da su oko 13.15 u selu Hroza u okrugu Kupjansk napadnuti kafić i trgovina, gdje se tada okupilo mnogo civila. Dužnosnici su objavili snimke na kojima se mogu vidjeti spasioci kako se penju po tinjajućim ruševinama i trupla koja leže pored betonskih ploča i savijenih metala, prenosi agencija AFP.

Predsjednik Volodimir Zelenski, koji prisustvuje samitu europskih vođa u Španjolskoj, rekao je da "ruski zločin brutalan" i da "ruski teror treba biti zaustavljen". "Sada razgovaramo s europskim vođama, o jačanju naše protuzračne obrane, o osnaživanju naših vojnika, o davanju zaštite našoj zemlji od terora", rekao je Zelenskij na Telegramu.

Oko 19 sati po mjesnom vremenu, novinari agencije AFP vidjeli su vojnike kako tovare u vojni kamion vreće s tijelima žrtava. Dvadesetak tijela bilo je naslagano pred potpuno raznesenim kafićem.

Glavni tajnik UNa- Antonio Guterres "snažno je osudio napad", rekao je njegov glasnogovornik. "Napadi na civile i civilnu infrastrukturu zabranjeni su međunarodnim humanitarnim pravom i moraju odmah biti prekinuti", rekao je Stéphane Dujarric.

Bombardiranje je izvedeno balističkom raketom Iskander, prema prvim podacima istrage i potpuno je uništilo trgovinu i kafić u istoj zgradi gdje se okupilo šezdesetak osoba, rekao je ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko za nacionalnu televiziju.

Pobijediti zlo

"Seljani su bili u trgovini i u kafiću na karminama nakon pokopa jednog mještanina", rekao je Klimenko i naglasio da je Hroza imala 330 stanovnika i svaka je kuća izgubila nekog člana. Guverner regije Oleg Sinehubov rekao je na Telegramu da je među žrtvama šestogodišnji dječak.

To je najsmrtonosniji napad na regiju Harkiv od početka ruske invazije 24. veljače 2022., rekao je i proglasio tri dana žalosti na tom području. Ministar ukrajinske obrane pozvao je Zapad da isporuči Kijevu više sustava protuzračne obrane koja bi "bi zaštitila zemlju od terora".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak osudio je "novi odvratni ruski napad bez ikakve vojne logike" kazavši da taj napad treba osvijestiti "sve one koji su spremni stisnuti ruku i nasmiješiti se ratnom kriminalcu Putinu na međunarodnim konferencijama".

"Rusija (Vladimira) Putina je istinsko Zlo i "moramo ga pobijediti. Zajedno", rekao je.